Project

Klein Corpus in Groningen

Geen categorie

DAAD architecten tekende het ontwerp voor het hybride gebouw de Kleine Corpus. Een school op de eerste verdieping wordt gecombineerd met twee ‘torens’ met huur- en koopwoningen. Het gebouw maakt onderdeel uit van een stedebouwkundig plan van de zone Laan Corpus: een strook met daarop drie gebouwen met gemengde functies.

Klein Corpus in Groningen

 

Klein Corpus heeft een bijzondere entreezone. Zoveel mogelijk ruimte is open gehouden om zichtlijnen te creëren naar de omgeving. Dit maaiveld is ingericht als publiek speel- en sportterrein en kan zo deel uitmaken van het buurtleven. Op het maaiveldniveau is een gymzaal gesitueerd en twee losstaande organisch vormgegeven glazen portieken. De ene geeft toegang tot Boerhaveschool, de andere toegang tot acht lagen koopappartementen. De drie lagen met huurappartementen zijn ontsloten via een trappenhuis grenzend aan de gymzaal.

  De begane grond met organisch vormgegeven kolommen en entreezones. Foto Marianne Berkhoff fotografie

Stedebouwkundige visie

DAAD architecten vormde het gebouw naar de stedebouwkundige visie van de Duitse stedebouwkundige Johannes Kappler. De torens, het open maaiveld en het diverse programma tonen de visie van gemeente Groningen: de manifestatie De Intense Stad 2004. Het plan was 10.000 extra woningen, gecombineerd met openbare functies, in de binnenstad te bouwen. Klein Corpus meandert in het midden van de strook en vormt daarmee de schakel tussen de twee nog te bouwen elementen.

  Klein Corpus bestaat uit twee woontorens. De twee lagen met de basisschool meandert tussen de twee volumes en verbindt deze met elkaar. Marianne Berkhoff fotografie

Functiemenging zichtbaar in de gevel

Klein Corpus vormt de eerste fase van het programma, bestaande uit drie gebouwen met een beperkte voetafdruk. De functiemenging uit zich in de gevel. Een lichtere tint metselwerk is toegepast om de school en de gymzaal zich van de woningen te onderscheiden.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Semmelweisstraat 82
  • Plaats Groningen
  • Projecttitel Klein Corpus in Groningen
  • Projectarchitect(en) Eric de Leeuw en Rob Hendriks
  • Adviseur installaties Schreuder Groep
  • Adviseur akoestiek Schreuder Groep
  • Aannemer Rottinghuis
  • Bouwmanagement IngenieursGroep Emmen
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7.900 m2
  • Programma Appartementen huur en koop, basisschool (Boerhaaveschool) en gymzaal
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2003
  • Aanvang bouw 24-06-2013
  • Oplevering 01-01-2013
  • Opdrachtgever Eric de Leeuw en Rob Hendriks
  • Ontwerpbureau DAAD architecten
Reageer op dit artikel