Project

Kinderziekenhuis Tony Molleapaza Rojas

Geen categorie

Het Tony Molleapaza Rojas kinderziekenhuis is in 2005 kosteloos ontworpen door EGM architecten. Het kinderziekenhuis won in 2013 de prestigieuze Design & Health International Academy Award in de categorie ‘International Health Project; Hospital Design under 40.000m2’. Het winnende project van EGM is een kleinschalig Peruaanse ziekenhuis waar kinderen met een aangeboren afwijking gratis medische hulp en nazorg krijgen.

Kinderziekenhuis Tony Molleapaza Rojas

Het ziekenhuis is een initiatief van Stichting PAZ-Holandesa (Nederland) en de Asociación PAZ-Holandesa (Peru). EGM architecten besloot het Tony Molleapaza Kinderziekenhuis te sponsoren door het ontwerp voor zijn rekening te nemen en op afstand te adviseren over de uitvoering van het project. De bouw van het ziekenhuis is tot stand gekomen door onder meer schenkingen van Nederlandse bedrijven en lokale instellingen. Het ziekenhuis werd in 2011 gerealiseerd.

Het ontwerp van het kinderziekenhuis bestaat uit een collectief van kleine paviljoens. Het ziekenhuis bevat een veertigtal bedden, operatiekamers, een polikliniek, een röntgenafdeling, een laboratorium, een apotheek en een gastenverblijf. Tijdens het ontwerpproces is  rekening gehouden met verschillende praktische overwegingen zoals aardbevingsgevaar. Vanwege het droge en warme klimaat in Peru zijn buitenruimtes toegepast om de paviljoens onderling met elkaar te verbinden. De bestaande hoogteverschillen, gevormd door voormalige landbouwterrassen, zijn geïntegreerd in het plan. Voor een duurzaam ontwerp is er gebruik gemaakt van lokale materialen zoals witte silarsteen (lavasteen van de nabijgelegen vulkaan Misti), houten kozijnen, metalen daken en stucwerk. Op deze manier is er in Arequipa een kleinschalig en kleurrijk, maar volwaardig ziekenhuis ontstaan met state-of-the-art technieken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Urb.Villa Continetal Calle 4 101
  • Plaats Arequipa
  • Projecttitel Kinderziekenhuis Tony Molleapaza Rojas
  • Projectarchitect(en) Bas Molenaar
  • Toeleveranciers false
  • Programma Kinderziekenhuis
  • Aanvang bouw 14-10-2013
  • Opdrachtgever PAZ Holandesa
  • Ontwerpbureau EGM architecten
Reageer op dit artikel