Project

Kinderoogcentrum Oogziekenhuis in Rotterdam

Geen categorie

De behandelfilosofie van het Oogziekenhuis doordringt het interieur van het nieuwe Kinderoogcentrum in Rotterdam. Overzicht, transparantie en angstpreventie voeren de hoofdtoon in de behandeling en in het ontwerp van eklund_terbeek architecten. Er zijn geen gangen en de grens tussen de wacht- en behandelkamer bestaat uit glas. Ook de kunst aan de muur verzacht de overgang van wachten naar behandelen.

Kinderoogcentrum Oogziekenhuis in Rotterdam

Tot op heden werden de kinderen in het Oogziekenhuis Rotterdam behandeld bij verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis. Het nieuwe Kinderoogcentrum, ontworpen door eklund_terbeek architecten, concentreert alle kinderoogheelkundige zorg op één fysieke plek.

 
Enkel een wand van matglas, gezet in een slank kozijn, vormt de grens tussen behandelkamer en de ruimte wachtruimte. Foto René de Wit

Centrale plek

De begane grond van het centrum heeft een organische plattegrond met de wachtruimte als centrale open plek. Hier verwelkomen de ronde muren ouders en kinderen. Zij kunnen ieder een eigen plek vinden door de variatie aan zitplekken. De ruimte is een heldere en herkenbare plek waaraan alle behandelkamer ontsloten zijn.

Wachten en behandelen

Het ontbreken van een gangstructuur zorgt in het ontwerp van eklund_terbeek architecten voor een directe relatie tussen de wachtruimte en de behandelkamer. De plattegrond draagt hiermee, net als het interieur, bij aan de angstpreventie. Een hoge mate van transparantie in de glazen puien en de kunst aan de muren in de behandelkamer daagt kinderen uit hier naar binnen te kijken en kennis te maken met het onderzoek en de behandeling.

 
Boven een intiem zitplekje in de centrale wachtruimte bevindt zich een daklicht die de ruimte verlicht. De kunstwerken op de foto zijn van Bertjan Pot. Foto René de Wit

Ogen als daklicht

De basis van het interieur straalt rust en overzicht uit: wit, lichtgrijs en warm eikenhout. Met verschillende kleuraccenten blauw en groen worden hierbinnen verschillende plekken geaccentueerd. Deze kleuren komen terug in de daklichten. Om te zorgen dat het licht niet te fel naar binnen schijnt zijn gekleurde schijven met ronde sparingen in deze lichtkokers gehangen.

Kijken en zien

Het thema ‘Kijken en zien’ komt ook heel basaal terug in het interieur. Zo zijn oogtesten op de wanden geprint als grafisch element in de onderzoekkamers en zijn de kunstobjecten in deze ruimten gebaseerd op dit thema.

De realisatie van het Kinderoogcentrum is de eerste fase van een grotere verbouwing van de begane grond in het gebouw van ingenieur A.J. van der Steur uit de jaren 1950.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Schiedamse Vest 180
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Kinderoogcentrum Oogziekenhuis in Rotterdam
  • Projectarchitect(en) Dominique ter Beek en Jenny Eklund
  • Aannemer bouw: Maasbouw BV, Ridderkerk. Installaties: van Dorp Installaties, Rotterdam
  • Interieurarchitect eklund_terbeek architecten
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1200 m2
  • Programma Polikliniek
  • Definitief ontwerp 01-01-2011
  • Aanvang bouw 06-06-2013
  • Oplevering 01-11-2012
  • Opdrachtgever Het Oogziekenhuis, Rotterdam
  • Ontwerpbureau eklund_terbeek architecten
Reageer op dit artikel