Project

Kinderdagopvang in Tourette-Levens (FR)

Geen categorie

Heams et Michel architectes ontwierp dit vrolijk gekleurde kinderdagverblijf in Tourette-Levens, Frankrijk. De drie patio´s die dit gebouw doorsnijden zorgen voor afgesloten, naar binnen gekeerde buitenruimtes. Dit wijkt af van de meeste schoolpleinen, die vaak op de omgeving focussen.

Kinderdagopvang in Tourette-Levens (FR)

 

 

De patio’s functioneren als buitenspeelruimtes van de drie kleuterklassen. De grootte van de patio’s hangt samen met de leeftijd van de groep: hoe jonger de kinderen hoe kleiner de patio. De buitenruimtes staan rechtstreeks in verbinding met de lokalen. Volgens de architecten zorgt dit voor een beschermende en comfortabele indeling.

De patio’s komen ook voort uit praktische overwegingen: als gaten in de bouwmassa zorgen ze voor licht en natuurlijke ventilatie op de eerste verdieping.

  Een van de patio’s, Fotograaf Serge Demailly

Kleurgebruik

Kleuren zijn in dit ontwerp gebruikt als structuurgevend element. Koele kleuren zijn gebruikt voor de gezamenlijke ruimtes en warme kleuren voor de lokalen. Elke patio heeft zijn eigen kleur die ook vanaf bovenaf te zien is.

Locatie

Heams et Michel architecten hebben handig gebruikgemaakt van de helling waar tegen het gebouw gebouwd is. De helling aan de achterkant is steil en begroeid met wilde vegetatie. De helling aan de voorkant is vrij vlak en daardoor geschikt om op te parkeren. Het gebouw verankert zich in zijn omgeving, maar valt ook op door de verlichting.

  Inpassing in de omgeving. Fotograaf Serge Demailly

Indeling

De gemeenschappelijke ruimtes op de begane grond kijken uit over het dal en sluiten aan op de straat. Deze ruimtes bestaan uit een muziekruimte, een multifunctionele ruimte en een speelruimte.

Naast de lokalen en de patio’s bevindt zich op de eerste verdieping ook een ruimte waar ouders zich met hun kinderen kunnen afzonderen.

Baken

Op de eerste verdieping is de hoek richting de openbare weg verglaasd en voorzien van lamellen. Op twee plekken wordt de gevel onderbroken door een beton met een motief. ’s Avonds, als dit deel met gekleurde lampen wordt aangelicht, is het gebouw een baken voor automobilisten.

  Kleurrijke verlichting die het gebouw ’s avonds markeert. Fotograaf Serge Demailly

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Chemin de Saint Sebastien
  • Plaats Tourrette Levins
  • Projecttitel Kinderdagopvang in Tourette-Levens (FR)
  • Projectarchitect(en) Heams et Michel
  • Aannemer GL Ingenierie
  • Bouwmanagement GL Ingenierie
  • Toeleveranciers false
  • Definitief ontwerp 01-10-2011
  • Aanvang bouw 13-05-2013
  • Oplevering 01-01-2013
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 2.5 miljoen euro
  • Opdrachtgever SIVOM Val de Banquiere
  • Ontwerpbureau Heams et Michel
Reageer op dit artikel