Project

Kantoorgebouw Bekaert in Zwevegem (B)

Geen categorie

Buro II & Archi+I realiseerde in samenwerking met Sileghem & Partners een geknikt kantoorgebouw voor het metaalbedrijf Bekaert. Het gebouw weerspiegelt de identiteit van het bedrijf in de materialisatie en in de opzet van het kantoor. Robuuste materialen zijn toegepast, refererend aan de staalproducten van Bekaert. Daarnaast lijken de verschillende ontmoetingsruimtes, de vides en de positie van het gebouw voort te komen uit de ambitie ‘Better together’.

Kantoorgebouw Bekaert in Zwevegem (B)

Bekaert is een groot bedrijf in de metaalnijverheid. Het nieuwe administratief gebouw ligt op een terrein van Zwevegem bij het Bekaert Technology Center. In de strategie van het bedrijf staat samenwerking met elkaar en met de klant in een hoog vaandel. Binnen deze visie is er gekozen voor een campusmodel, waar de synergie tussen het nieuwe project en het BTC voorop staat. Buro II & Archi+I en Sileghem & Partners ontwierp zowel de omgeving als het gebouw met dit gegeven, om de interactie tussen de twee te vergroten. De waterpartij die onder het kantoor doorloopt, is hier een goed voorbeeld van.

De twee kantoorvleugels staan in een knik met elkaar verbonden door een glazen entree. Fotograaf  © Klaas Verdru

Synergie

Het gebouw zoekt daarnaast met zijn geknikte vorm aansluiting op enerzijds het BTC en het ritme van de gebouwen op het industriegebied Esser en anderzijds de buffervijver. De straat lijkt in de glazen entree in de oksel van het gebouw te verdwijnen. Hiermee krijgt het gebouw een toegankelijk karakter.

Kantoor

Het kantoorgebouw bestaat uit twee bouwlagen en een dakverdieping, verdeeld over twee zones die verbonden worden in de dubbele hoge glazen entree. Buro II Archi+I en Sileghem Partners plaatsten de kantoren in de gevelzones. Hierdoor ontstaat er een middengebied met ruimte voor formele en informele ontmoetingsplaatsen, vides en de verticale verkeersruimte. Vides en daklichten zorgen hier voor voldoende daglichttoetreding en maken tegelijkertijd nachtventilatie mogelijk. Op de derde bouwlaag bevindt zich een polyvalente zaal met terras.

 

Vides en trappen in de middenzone voorzien de open werkplekken van licht. Fotograaf © Klaas Verdru

Transparantie en privacy

De architecten streefden naar een evenwicht tussen transparantie en privacy, zowel in het interieur als in het exterieur. Dicht bij de entree zijn de meer gesloten vergaderruimtes en werkplekken gepositioneerd. Het gebouw opent zich naar de kopzijdes toe met open landschapskantoren en vliesgevels met veel glas.

Gesloten en robuust

De langsgevels zijn redelijk gesloten en robuust vormgegeven met grijze sierbeton-sandwichpanelen. Om te veel zoninstraling te voorkomen zijn op de grote glasvlakken aluminium lamellen of voorzetwanden in geweven inoxgaas toegepast; een link met de producten die Bekaert produceert.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bekaertstraat 2
  • Plaats Zwevegem
  • Projecttitel Kantoorgebouw Bekaert in Zwevegem (B)
  • Projectarchitect(en) Ir. arch. Michiel Van der Beken en Piet Sileghem
  • Adviseur installaties Studiebureau R. Boydens, Loppem
  • Adviseur akoestiek EVA-International bvba, Brugge
  • Aannemer Gesloten ruwbouw: Alheembouw, Oosnieuwkerke Metaalwerken: Metaalconstructie Blomme bvba, Roeselare Vloerwerken: Vloeren D'Hondt cv, Tiegem Schilderwerken: Decorteam Jan Meulenman & Co nv, Kortrijk Vast meubilair: Drafab
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3.508,30 m2
  • Programma Kantoorgebouw Bekaert, Zwevegem
  • Definitief ontwerp 01-12-2012
  • Aanvang bouw 29-04-2013
  • Oplevering 08-03-2013
  • Opdrachtgever Bekaerts SA, Zwevegem
  • Ontwerpbureau Buro II & Archi+I en Sileghem & Partners
Reageer op dit artikel