Project

Kantoor van zeecontainers in Kortrijk

Geen categorie

Drukkerij Drukta en mailingbedrijf Formail trokken in een voormalige opslagplaats van een textielbedrijf. Voor de inrichting van het kantoorgedeelte vroegen ze aan Five AM interieurarchitecten uit Kortrijk een origineel, creatief concept dat de link legde tussen de bureaus en de machines in het atelier.

Kantoor van zeecontainers in Kortrijk

Drukta wilde af van het klassieke beeld van een drukkerij waarin weinig aandacht aan de uitstraling wordt geschonken. Wel zochten de opdrachtgevers naar een concept waarin de beleving centraal zou staan en klanten een levendige herinnering aan hun bezoek zouden overhouden. Ook voor Formail speelde de link tussen het atelier, de machines en de kantoren een belangrijke rol.

Units of containers

Het ontwerp dat Five AM interieurarchitecten uit Kortrijk destijds maakte voor kunstencentrum Liebaert Projects viel de opdrachtgevers op. Om precies te zijn de zeecontainers die in de grotere ruimte als een soort wandelpad zijn opgesteld. Ook voor de integratie van het kantoorgedeelte in de 4.000 m2 grote bedrijfshal leken containers – of een ander type units – de aangewezen oplossing.

Upcyling

Beide opdractgevers zagen kansen in het recyclen en opwaarderen van tweedehands containers. In plaats van een volledig nieuwe constructie in de fabriekshal te bouwen, wilden ze zo bestaand materiaal op een duurzame manier hergebruiken. Bovendien biedt hun flexibel en modulair karakter veel mogelijkheden.

De containers zijn door de architecten persoonlijk uitgekozen in de haven van Antwerpen en samengebracht in een testopstelling. Zo is gekeken welke indeling een optimale relatie met de bestaande structuur mogelijk maakte. Bovendien zorgde Five AM zowel voor visibiliteit, transparantie en bereikbaarheid, door het gebruik van grote ramen en stalen trappen tot aan de kantoren.

Van container tot kantoor

Alle zeecontainers zijn aangepast aan hun nieuwe leven als kantoorruimte. Openingen voor deuren, ramen en doorgangen zijn gemaakt, tussenwanden geplaatst, en de buitenkant is geverfd in contrasterende kleuren met het beton van de fabriekshal (zwart voor Drukta, geel en zwart voor Formail).

Eenmaal op hun plaats, verdwijnen de containers niet volledig in het gebouw, waardoor ze ook van buitenaf zichtbaar zijn. De ingang van Drukta bijvoorbeeld steekt een halve meter uit het gebouw en voor Formail zijn voormalige laadkades gebruikt. Belangrijke troeven van deze opstelling zijn dat natuurlijk licht in de bureaus valt en dat de containers ook naar buiten toe een zeker cachet aan het bedrijf geven.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Walle 109
  • Plaats Kortrijk
  • Projecttitel Kantoor van zeecontainers in Kortrijk
  • Projectarchitect(en) Mathieu Bellens en Olivier Caluwier
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4000 m2 gebouw, waarvan 290 m2 kantoor
  • Netto vloeroppervlakte (m2) Drukta 150 m2, Formail 75 m2, atelier 65 m2 kantoor
  • Voorlopig ontwerp 01-08-2012
  • Definitief ontwerp 01-09-2012
  • Aanvang bouw 10-01-2013
  • Oplevering 01-11-2012
  • Bouwsom inclusief installaties (€) €280.000,00
  • Opdrachtgever Drukta NV + Formail bvba, Kortrijk
  • Ontwerpbureau Five AM interieurarchitecten, Kortrijk
Reageer op dit artikel