Project

Kantoor NRC in Amsterdam

Geen categorie

NRC wil de band tussen krant en lezer versterken. De nieuwe locatie van de krant is om die reden nadrukkelijk in de centra van de grote steden gezocht. Architectenbureau Jaap Dijkman bedacht een huisvestingsconcept dat breekt met de traditionele langgerekte plattegrond, waarmee de scheiding van journalistiek en uitgeverij doorbroken kan worden. Een nieuw onderdeel is het restaurant waarmee de krant de relatie met de lezers versterkt.

Kantoor NRC in Amsterdam

In Amsterdam is de voormalige optiebeurs door Architectenbureau Jaap Dijkman herbestemd tot kantoor en restaurant. Om aan het nieuwe concept te voldoen, is de betonnen gevel vervangen door transparant glas. De lage verdiepingen worden verenigd door middel van een nieuwe grote vide in het hart van het gebouw. In deze hoge ruimte kan maar één functie komen: de ‘middentafel’, de centrale plek van de eindredactie. Hier komen de redactie en de uitgeverij samen.

  

Restaurant

Bijna de hele begane grond wordt ingenomen door een groot café-restaurant. Dit restaurant is zowel ruimtelijk als functioneel deel van de krant. Ruimtelijk, want de verhoogde vloer van de middentafel is het  middelpunt van het restaurant, en glazen randen geven direct zicht op de het werk bij de krant. Functioneel, want het restaurant is tevens de kantine voor de krant en een podium voor de vele evenementen die het NRC organiseert voor de lezers. Het verhoogde middendeel is uitgevoerd als lichtkoepel in de traditie van de Parijse brasserieën. Projecties op het plafond veranderen voortdurend van kleur en sfeer.

  

Werkplekken

De werkplekken zijn vormgegeven met rustige kleuren en een beperkt palet aan materialen: zwart staal, esdoorn, glas. De keuze voor afgesloten of open kantoor is per werkplek bekeken, maar overal is er een relatie met de middentafel. De werktafels zijn van eikenhout en staal en op diverse niveaus instelbaar. Stoelen, tafels en het overige meubilair van het restaurant zijn eveneens naar ons ontwerp gemaakt.

  

Gevel

De gevel is uitgewerkt door de oorspronkelijke architect van de voormalige optiebeurs Dam en Partners. Amsterdam heeft nu via de glazen gevel een direct uitzicht op het NRC. Maar op een andere manier is de krant ook transparant: op drie grote LED-schermen in de gevel zal de krant voor de ogen van het winkelende publiek van uur tot uur gemaakt worden .

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rokin 65
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Kantoor NRC in Amsterdam
  • Projectarchitect(en) Jaap Dijkman, Reine Nust
  • Aannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en zn. b.v.
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 07-07-2014
  • Opdrachtgever NRC Media
  • Ontwerpbureau Architectenbureau Jaap Dijkman b.v.
Reageer op dit artikel