Project

Internationale Franse School in Beijing door Jacques Ferrier Architecture

Architectuur

Tussen de luxe appartementencomplexen en groene gazons van de residentiële buitenwijk Orchard in Peking ligt de nieuwe huisvesting van de internationale Franse school, LFIP. De Franse architect Jacques Ferrier ontwierp voor deze opdracht een ‘gebouwd landschap’, een uitgestrekt scholencomplex dat via een drietal binnentuinen wordt verbonden met haar omgeving.

Internationale Franse School in Beijing door Jacques Ferrier Architecture

De campus bestaat uit een groot hoofdgebouw, twee paviljoens en een aantal sport- en recreatievelden. In het hoofdgebouw zijn de verschillende leeftijdsgroepen ondergebracht in aparte vleugels, die samen een W-vormige plattegrond vormen. In de drie holtes van deze W kunnen de leerlingen ontspannen op het grote schoolplein, in de binnentuin of op de kinderspeelplaats. Achter het hoofdgebouw liggen de sportvelden en zijn de kantine en sportzalen ondergebracht in twee paviljoens.


Links de kantine en daarachter het hoofdgebouw © Jacques Ferrier Architecture (fotograaf: Luc Boegly)

Gebouwd landschap
Ferrier wilde met zijn ontwerp voor het scholencomplex ‘een landschap bouwen’. Door het programma grotendeels van het maaiveld op te tillen, ontstaan er collectieve ontmoetingsruimtes onder het gebouw. Deze open ruimtes creëren zichtlijnen en doorgangen die de binnenplaatsen met het omliggende landschap verbinden. Het gebouw zelf verwijst met haar wisselende hoogtes en grotendeels horizontale volume naar een heuvellandschap.


Doorzicht vanaf een van de binnenplaatsen naar de sportvelden © Jacques Ferrier Architecture (fotograaf: Luc Boegly)

Materialisatie
Geïnspireerd op de traditionele Chinese bouwkunst is het gehele hoofdgebouw gehuld in een gevel van korte, houten latten. Deze latten weren het zonlicht uit de klaslokalen, maar behouden tegelijkertijd de relatie tussen binnen en buiten. De metalen gevelpanelen van de kantine en de sportzalen reflecteren het omliggende groen en de houten gevel van het hoofdgebouw en verankeren de paviljoens zo in het landschap.


De gevel van kantine met op de achtergrond de gevel van het schoolgebouw © Jacques Ferrier Architecture (fotograaf: Luc Boegly)

Groene school
Toen de eerste steen in oktober 2014 werd gelegd, ging de ceremonie schuil achter een dikke laag vervuilde nevel. Als ‘groene school’ is het complex van klaslokaal tot gymzaal voorzien van luchtverschoningssystemen en verankerd in een groene omgeving. Zo biedt de nieuwe Franse school een schone leeromgeving in het smog-rijke Peking. 


© Jacques Ferrier Architecture (fotograaf: Luc Boegly)

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Beijing
  • Projecttitel Internationale Franse School in Beijing door Jacques Ferrier Architecture
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 19000
  • Aanvang bouw 10-11-2016
  • Opdrachtgever The Agency for French Education Abroad (Parijs)
  • Ontwerpbureau Jacques Ferrier Architecture
Reageer op dit artikel