Project

Interieur hoofdkantoor NS Stations in Utrecht

Geen categorie

NL Architects voorzag het betonnen hoofdkantoor van NS Stations in Utrecht van een plattegrond als een web met ruimtes van verschillend formaat. Een opdeling van kantoorhokken is vervangen door een open plattegrond zonder gangen of hallen. Dikke scheidingswanden tussen de verschillende werkplekken bieden ruimte voor een berging, garderobe of trap.

Interieur hoofdkantoor NS Stations in Utrecht

 

De vijftien verdiepingen hoge Katreinetoren, het hoofdkantoor van NS Stations, torent 55 meter uit boven Utrecht Centraal station. De breedte van de betonkolos uit de jaren zeventig is gebaseerd op de afmetingen van de sporen. De betonnen structuur is bepalend in het interieur. De liftschacht en constructieve liggers zijn in zicht gelaten.

Concentratieplekken zijn geïntegreerd in de scheidinswanden. Foto Rick Geenjaar (met dank aan OFFICEDOCK)

Dikke wanden

Toen NL Architects de opdracht kreeg, werd het gebouw gekenmerkt door kleine kantoren langs de gevel en grote ontmoetingsruimtes in het midden. Het architectenbureau heeft deze lege ruimte vorm gegeven door ‘dikke wanden’ te plaatsen: scheidingswanden die tevens ruimte bieden aan boeken, jassen, flipboards en soms zelfs een trap.

Grid wordt web

De dikke wanden hebben verschillende vormen, functies en sferen. Ze verdelen de grote open ruimte in een aantal clusters van verschillend formaat. In tegenstelling tot een traditionele lay out met kantoren aan een gang, is een continue vloeiende ruimte ontstaan, zonder verkeersruimtes. Het grootste voordeel hiervan is de toenemende interactie tussen de werknemers. Per verdiepingsvloer zijn in samenspraak met de gebruikers de wanden op een geschikte manier geplaatst voor de benodigde werkplekken.

De dikke scheidingswanden delen de open kantoorvloeren in. Foto Marcel van der Burg

Flexibel en specifiek

Iedereen heeft een eigen werkplek met ergonomische stoel en verstelbare tafel gekregen. Iedere plattegrond is nu dus specifiek ingericht voor de afdeling die er gebruik van maakt. Door de flexibiliteit van de wanden is de plattegrond ook geschikt voor de toekomst. De NS wil dan overgaan op het flexwerken. Op iedere verdieping plaatste NL Architects een speciaal meubelstuk of interieurelement nabij de liftkoker. Deze heten de bezoekers en gebruikers welkom.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Stationshal 17
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Interieur hoofdkantoor NS Stations in Utrecht
  • Projectarchitect(en) Kirsten Hüsig, Bobby de Graaf
  • Adviseur installaties Cofely, Nieuwegein
  • Adviseur akoestiek DGMR, Drachten
  • Aannemer Groenendijk PGN Bouw, Dordrecht
  • Bouwmanagement Arcadis, Rotterdam
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7940 m2 over 9 vloeren verdeeld
  • Netto vloeroppervlakte (m2) ca. 7000 m2 over 9 vloeren verdeeld
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2011
  • Definitief ontwerp 03-08-0001
  • Aanvang bouw 09-07-2013
  • Oplevering 01-12-2012
  • Opdrachtgever NS Stations, Servex
  • Ontwerpbureau NL Architects
Reageer op dit artikel