Project

Informatiecentrum in Amerongen

Geen categorie

Vijftig jaar geleden hingen in dit gebouw nog tabaksbladeren te drogen. Nu kun je er tentoonstellingen bekijken, informatie over de omgeving krijgen en koffie drinken. VASD tekende voor het ontwerp voor het informatiecentrum in de voormalige tabaksschuur.

Informatiecentrum in Amerongen

 

 

 

Het informatiecentrum, ontworpen door VASD, is als een rechthoekige doos in de oude schuur geschoven. De wanden van het centrum zijn afwisselend van glas en steen. De muren functioneren als tentoostellingswanden; daar tussen beiden grote ramen op onverwachte plekken goed zicht op de rustieke houten omhulling.

Oud & nieuw

Het monument is intact gebleven, maar binnen is een nieuwe wereld ontstaan. Het centrum is zo tranparant mogelijk uitgevoerd, waardoor je de sfeer van de oude schuur blijft voelen. Zo zie je als je binnen binnen bent nog steeds hoe het licht tussen de dakpannen doorsijpelt. In de rustruimte tussen de moderne doos en de houten spanten is een looproute gecreëerd.

Fotograaf Dennis Brandsma

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Veenseweg 8
  • Plaats Amerongen
  • Projecttitel Informatiecentrum in Amerongen
  • Projectarchitect(en) Branko Vlamings en Anne van Abkoude
  • Aannemer in eigen beheer gebouwd door Stichting het Utrechts Landschap
  • Bouwmanagement Brouwer & Kok, Badhoevedorp
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 119 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 286 m 2
  • Programma Informatiecentrum
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2007
  • Definitief ontwerp 01-05-2010
  • Aanvang bouw 07-11-2011
  • Oplevering 01-04-2011
  • Opdrachtgever Stichting Het Utrechts Landschap, Landgoed Oostbroek , De Bilt
  • Ontwerpbureau VASD, Amsterdam
Reageer op dit artikel