Project

HUB woonconcept voor leegstaande gebouwen door Kraaijvanger Architects

Geen categorie

Eind vorig jaar werd bekend dat de eerste HUB gerealiseerd zou worden in Het Gele Gebouw in Rotterdam. Vorige week werd de woning opgeleverd. Het woonproduct, waarbij de voorzieningen opgenomen worden in een demontabel, modulair systeem, kan in elke ruimte geplaatst worden. In theorie kan elk leegstaand gebouw zo geschikt gemaakt worden voor huisvesting.

HUB woonconcept voor leegstaande gebouwen door Kraaijvanger Architects

Het idee voor de HUB is afkomstig van David Hess van Kraaijvanger Architects. Hij won er de prijsvraag mee die was uitgeschreven door woningcorporatie Havensteder. De HUB die in Het Gele Gebouw is gealiseerd, bestaat uit een ‘slaaphub’ en een keuken/badkamerunit. Hiermee krijgt een afgedankt kantoor van de woningcorporatie tijdelijk een nieuwe functie.

De bordeauxrode prefab units verschaffen de kantooretage in het Rotterdamse Zomerhofkwartier alle voorzieningen voor wooncomfort. Behalve keuken, douche en toilet in Hub 1 en een compact slaapkamertje in Hub 2, zijn in het kant-en-klaarsysteem ook wifi, geluidsinstallatie en luchtbehandeling weggewerkt.

Korte termijnoplossing

“We zochten een concept voor de korte termijn, een alternatief voor de lange planningstermijnen in de vastgoedsector”, vertelt bedenker David Hess van Kraaijvanger Architects. “De hub maakt scheiding van de woonfunctie én van het eigenaarschap mogelijk.” Daardoor kan het een kortetermijnoplossing zijn voor de miljoenen vierkante meters lege kantoren. Het biedt ook nieuwe mogelijkheden voor functiemenging in kantoorgebieden.

 

In het Rotterdamse proefproject bestaat het modulaire woonsysteem uit panelen die met Lamello-verbindingen in elkaar worden gezet. De geïsoleerde elementen zijn uitgevoerd met HPL-meubelplaat en – in de natte ruimtes – volkernplaten. “Andere oplossingen zijn ook mogelijk, je moet in elk gebouw de beste oplossing zoeken.”

Dat geldt ook voor de aansluitingen voor alle aan- en afvoerleidingen. In de Zomerhofstraat was de keuken/badkamer-unit, die nabij de gebouwschacht is geplaatst, via één gat in de vloer te verbinden met de bestaande leidingen. Daarom was inbouwen van een verhoogde vloer niet nodig, de Hub heeft zelf leidingen en bekabeling in de vloer. Aansluiting op het luchtbehandelingsysteem van de kanaaltjes in de hub-plafonds bleek juist lastig. Daarom wordt lucht aangevoerd van buiten.

Mogelijkheden

Plaatsing en inbouw van een hub hoeft niet meer dan een paar dagen te duren. De prijs is vergelijkbaar met die van “een goedkope auto”. Hess gaat ervan uit dat optimalisatie van het systeem de prijs nog fors zal drukken. Opdrachtgever Havensteder, die een prijsvraag over het inbouwconcept uitschreef, overweegt meer Hub’s te bestellen. De corporatie ziet mogelijkheden om met het concept woningen te realiseren voor twee snelgroeiende groepen: asielzoekers en eenpersoonshuishoudens. Het is de bedoeling de Hub’s te leasen of huren.

Met dank aan Cobouw/Edo Beerda

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zomerhofstraat 76
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel HUB woonconcept voor leegstaande gebouwen door Kraaijvanger Architects
  • Projectarchitect(en) David Hess
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 26-01-2016
  • Opdrachtgever Havensteder, Rotterdam
  • Ontwerpbureau Kraaijvanger Architects
Reageer op dit artikel