Project

Houten school voor speciaal onderwijs – Broekbakema

Geen categorie

Met licht hout, tactiele materialen en subtiele contrasten speelt Broekbakema in op de jonge gebruikers van het Integraal KindCentrum (IKC) De Bollenstreek in Lisse. In het gebouw zitten speciaal basisonderwijs, buitenschoolse opvang, specialistische jeugdhulp en sportzalen samen onder een dak. Naast de interieurafwerking is ook de constructie geheel uit hout gemaakt.

Houten school voor speciaal onderwijs – Broekbakema

De twee lagen van het gebouw hebben een heldere opzet met een enkelzijdige gang. Er valt zo veel daglicht binnen in de verkeersruimte. Een transparante gevel met doorlopende ramen vouwt zich rond het entreeplein en creëert een veilige, besloten buitenruimte. Hieraan ligt in het midden van het gebouw de entree van het gebouw. Vanuit hier zijn de lokalen en de gymzalen apart te bereiken. Deze laatste zijn hiermee ook los te gebruiken.

 

Groen 

Alle onderwijsruimtes liggen in een rij aan de noordoost-zijde en kijken uit op het speelplein. Deze ligt beschut tegen de dijk en is natuurlijk ingericht. “Samen met het vele groen om de school heen, is het geheel bijzonder geschikt voor de kinderen die extra gebaat zijn bij structuur en helderheid in een veilige omgeving”, aldus Broekbakema.

 

Houten constructie

Het interieur van de school is erg licht en wordt gekenmerkt door opvallend veel hout. Gelamineerde kolommen en liggers worden verbonden door weggewerkte stalen verbindingselementen. De vloeren zijn opgebouwd uit houten kanaalplaten. De kanalen worden slim gebruikt voor de luchttoevoer. Zo kan de geperforeerde onderkant in het zicht blijven en is binnen de beperkte bouwhoogte een vrije verdiepingshoogte van 3,2 meter mogelijk. Met dit systeem is ‘Frisse Scholen’ Klasse B gehaald.

 

Bekijk hier meer scholen 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Ruishornlaan 29
  • Plaats Lisse
  • Projecttitel Houten school voor speciaal onderwijs – Broekbakema
  • Aannemer Bloemendaal Bouw
  • Bouwmanagement IMD raadgevende ingenieurs, Houtconstructeur: Constructie- en Adviesbureau Geuijen
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2575 m2
  • Programma Aloysius Stichting (school), Kinderopvang De Theepot, Cardea jeugd- & opvoedhulp
  • Aanvang bouw 21-07-2016
  • Oplevering 01-04-2016
  • Opdrachtgever Aloysius Stichting
  • Ontwerpbureau Broekbakema
Reageer op dit artikel