Project

Hotel MIN in Antwerpen (B)

Geen categorie

In dit gebouw worden mensen opgevangen met een psychiatrisch en/of crimineel verleden. Hier wonen ze onder begeleiding gedurende ongeveer één jaar. De 24 bewoners hebben een eigen, individuele kamer en leven samen in twee leefgroepen, onder professionele begeleiding.

Hotel MIN in Antwerpen (B)

 

 

 

Het bestaande gebouw dateert uit 1973. Samen met twee buurpanden, tussen Hotel MIN en Centrum De wijk in, vormde het de locatie voor dit project. Raum architecten kreeg de vraag om de panden uit te breiden met extra faciliteiten en een multifunctionele zaal voor het hotel en het wijkcentrum. Daarnaast moest het worden voorzien van de hedendaagse technieken en meer comfort bieden aan de bewoners en het personeel. 

Fotograaf Niels Donckers

Baken voor de buurt

Het geheel is zodanig getransformeerd dat het een baken vormt in de buurt die over maar weinig ruimtelijke en beeldende kwaliteit  biedt. In het bestaande volume bevinden zich 24 identieke kamers van de bewoners, diametraal daartegenover bevinden zich de polyvalente zaal voor bewoners en het wijkcentrum.

Alle collectieve ruimtes zitten in de nieuwbouw die in een massieve S-vorm, onder, tussen en boven de bestaande volumes kronkelt. Door de verschillende relaties met de omgeving en door toevoeging van gedifferentieerde buitenruimtes krijgt elk van deze collectieve ruimtes een eigen karakter.

Buitenruimtes

Elke leefruimte heeft een eigen buitenruimte. Op de begane grond is dat de binnentuin, op niveau 2 een groot terras. In een omlopende beweging zijn alle buitenruimtes met trappen verbonden, zodat een extra parcours ontstaat waar de verschillende ruimtelijke relaties tussen binnen en buiten beleefbaar worden. Dit pad loopt door tot op het hoogste dakniveau waar een kunstwerk in de vorm van een bushalte staat.

Fotograaf Niels Donckers

Bushalte op het dak

De bushalte van Koen van Theys is een metafoor voor het wachten van de bewoners op een nieuw of beter leven, voor het wachten en wegdromen. Maar het is in de eerste instantie ook een geweldige plek om gewoon uit te kijken over de stad.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lange Scholierstraat 90
  • Plaats Antwerpen
  • Projecttitel Hotel MIN in Antwerpen (B)
  • Projectarchitect(en) Kris Mys
  • Adviseur installaties Bureau Bouwtechniek, Antwerpen
  • Aannemer Buildings Herentals
  • Bouwmanagement Ingenieursbureau Meijer Wilrijk
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2130 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1930 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2004
  • Definitief ontwerp 01-03-2005
  • Aanvang bouw 07-04--0011
  • Oplevering 01-04-2009
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 3.373.000,- incl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) € 2.206.000,- incl btw
  • Opdrachtgever OPZC, Rekem (B)
  • Ontwerpbureau Raum Architecten, Antwerpen
Reageer op dit artikel