Project

Hotel Corona in Den Haag

Geen categorie

Hotel restaurant Corona is een begrip in Den Haag. De oude serre oogde weinig toegankelijk en nam veel licht weg van het erachter liggende restaurant. De nieuwe eigenaars vroegen Bureau Kroner een nieuwe serre te ontwerpen. Deze brengt ruimtelijke continuïteit in het interieur en is architectonisch een abstracte verwijzing naar de hotelserre’s uit de negentiende eeuw.

Hotel Corona in Den Haag

De nieuwe eigenaren van hotel Corona besloten een frisse start te maken. Ze namen een nieuwe chefkok aan, renoveerden de kamers en board rooms en wilden een nieuw restaurant en serre aanleggen. Bureau Kroner maakte voor de laatste opdracht een ontwerp dat refereert aan de klassieke glazen serres van grand hotels. Een transparante onderbouw die ‘s zomers helemaal kan worden open geschoven, met een kroonlijst van dichter op elkaar geplaatste ramen met diepere profielen.

Tourniquette

Het deel van de serre dat direct aan het plein ligt, kreeg een glazen dak. Daar achter loopt het plafond van de serre door het restaurant in. Op de kop van de serre is een tourniquette geplaatst. Hierboven is de glazen kap verhoogd, waardoor een stedebouwkundig accent ontstaat op de meest zichtbare hoek aan het plein.

Open verbinding

De voormalige gevelopeningen van het gebouw zijn teruggebracht, waardoor het dieper liggende restaurant nu een open verbinding heeft met de serre en een visuele connectie met het plein. Het golvende plafond in het restaurant versterkt dit effect. Omdat ook de keuken volledig geopend is naar het restaurant, ontstaan fraaie doorzichten over de volledige begane grond en is er een ruimtelijke continuïteit gecreëerd.

Spannende doorzichten

Een centrale servicegang zorgt voor een gemakkelijke looplijn tussen keuken, restaurant, serre en terras en is tevens de route naar de toiletten en de hotellobby. In brede openingen tussen deze gang en het restaurant zijn diepe, door Bureau Kroner ontworpen kasten geplaatst, die als linnenkast en als garderobekast aan twee kanten te gebruiken zijn. De ruimte tussen de kasten en de gaten in de muur vormen spannende doorzichten tussen de gang en het restaurant. Meteen naast de open keuken is een speciale chefs-table ontworpen. Afgeschermd van het restaurant zitten de gasten hier direct aan tafel bij de chef, met zicht op de mis-en-place.

Intiem en privé

In de serre is een nieuwe bar geplaatst naar ontwerp van Bureau Kroner. Het losstaande barmeubel heeft dezelfde golvende vorm als de plafonds en het flessennest en lijkt daardoor boven de vloer te zweven. Dit barmeubel is tevens een lichtbaken in de serre, van verre te zien vanaf het plein. De achterwand van de bar vormt tevens de overgang naar de hotellobby, via een opening in de gevel van het gebouw, waardoor de bar aan alle kanten functioneert. In de hotellobby is een enigszins verloren hoek veranderd in een ruimte voor ‘private dining’, met een bijzondere dinertafel met ingebouwde wijnkoelers. Achter transparante gordijnen kunnen kleine groepen intiem en privé dineren. Overdag wordt de ruimte gebruikt als leestafel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Buitenhof 39-42
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Hotel Corona in Den Haag
  • Projectarchitect(en) Mark Graafland
  • Adviseur installaties ETB Vos bv Dordrecht
  • Aannemer Ed van der Kooij aannemersbedrijf, Wassenaar
  • Interieurarchitect Bureau Kroner
  • Bouwmanagement Adviesbureau Broersma, Den Haag
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 580 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2011
  • Definitief ontwerp 01-07-2011
  • Aanvang bouw 23-03-2012
  • Oplevering 01-01-2012
  • Opdrachtgever Hotel Corona, Den Haag
  • Ontwerpbureau Bureau Kroner, Den Haag
Reageer op dit artikel