Project

Hoofdkantoor Unilever in Londen door Kohn Pedersen Fox Associates

Geen categorie

Kohn Pedersen Fox Associates heeft dit bastion van art deco bouwkunst aan de Thames radicaal, in overeenstemming met de Unilever bedrijfsfilosofie,
getransformeerd tot een zeer energiezuinig kantoor. Het leverde de BREEAM kwalificatie excellent op.

Hoofdkantoor Unilever in Londen door Kohn Pedersen Fox Associates

Duurzaamheid

Als een multi-lokale onderneming wil Unilever zich inzetten voor een leefbare wereld. Voor hun ijs liet de multi­national een composteerbare verpakking met bloem­zaden ontwikkelen. Maar ook in een voor consumenten minder zichtbaar project als de transformatie van het strategische hoofd­kwartier in Londen zet het bedrijf hoog in op duurzaamheid.

English Heritage
Na uitgebreid overleg met Unilever, de City of London en English Heritage (de Britse monumentenzorg) is Kohn Pedersen Fox Associates aan de slag gegaan. In het nieuwe ontwerp moest het monument worden behouden, tegelijkertijd moest het voldoen aan de technische en ruimtelijke eisen die aan een hedendaagse werkomgeving worden gesteld. Dit had een complete reorganisatie van de interne structuur, circulatie en indeling van de acht bovengrondse verdiepingen tot gevolg.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 2, 2008, p68-71.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Londen
  • Projecttitel Hoofdkantoor Unilever in Londen door Kohn Pedersen Fox Associates
  • Projectarchitect(en) Lee Polisano, John Bushell, Robert Peebles
  • Adviseur installaties Arup, Londen
  • Adviseur akoestiek Arup, Londen
  • Aannemer Bovis Lend Lease, Londen (aannemer en ontwikkelaar)
  • Interieurarchitect KPF & Pringle Brandon, Londen
  • Landschapsarchitect Charles Funke Associates, Godalming
  • Bouwmanagement Adviseur constructie Arup, Londen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) vloer 35.691m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) vloer 23.248 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2002
  • Definitief ontwerp 01-10-2004
  • Aanvang bouw 01-02-2008
  • Oplevering 01-05-2007
  • Opdrachtgever Unilever, Londen
Reageer op dit artikel