Project

Hoofdgebouw Technische Universiteit Hamburg-Harburg

Geen categorie

In Hamburg is het nieuwe hoofdgebouw van de Hamburg-Harburg Technische Universiteit opgeleverd. architecten von Gerkan, Marg und Partners (GMP) tekenden voor het ontwerp. Het gebouw heeft zowel historische en nieuwe onderdelen en staat op de plaats van de voormalige Schwarzenbergkaserne. Het ontwerp vormt de ingang van de campus die uit 14 gebouwen bestaat.

Hoofdgebouw Technische Universiteit Hamburg-Harburg
Erweiterung TU Hamburg-Harburg – ehemalige Schwarzenbergkaserne Projektart: Gutachten 2009 Projektbeschreibung: Hörsäle, Seminarräume und ein studentisches Lern-und Kommunikationszentrum, sowie Büronutzung der Univerwaltung; Sanierung der unter Denkmalschutz stehenden Schwarzenbergkaserne, sowie ein Neubauteil auf der durch Bombenschäden der Kaserne im 2. Weltkrieg entstandenen Lücke im Bestand. Entwurf: Meinhard von Gerkan Partner: Nikolaus Goetze Projektleitung: Volkmar Sievers Bauherr: Freie […]

Het bestaande rode bakstenen gebouw van de voormalige Schwarzenbergkaserne is door gmp volledig gestript en  gerenoveerd. De renovatie is uitgevoerd met respect naar de bestaande gebouwcultuur die structurele componenten aan de binnenkant bevat. In het gerenoveerde gebouw is een prestigieuze entreehal gecreëerd. Hiervoor werd de binnenruimte breder gemaakt, plafonds kregen doorzichten met zicht op de ingangen en de centrale as op alle drie de verdiepingen.

Het bestaande volume van het gebouw is uitgebreid met twee extra kubussen die overeenkomen in hoogte en schaal met het gebouw. De nieuwbouw ten oosten vormt de verbinding van de oostelijke vleugel met het hoofdgebouw. Een klein nieuw gebouw aan de noordelijke overzijde herstelt de symmetrie van het complex in lay-out en verhogingen.

gmp hamburg 

Gevels

Omdat het metselwerk van de bestaande gevels grotendeels intact was behoefden de houten kozijnen alleen een opknapbeurt net zoals de drie verdiepingen hoge elementen bij de ingang. De contrasterende glazen gevels van de nieuwbouw bestaan uit verticale aluminiumbuizen en roestvast stalen kabels die in diepe stalen U-profielen zijn geplaatst. De schijnbaar onregelmatig geplaatste buizen en stalen kabels in de tussenruimtes spellen Technische Universität Hamburg-Harburg in morse-code. 

In het nieuwe entreegebouw zijn directiekantoren, auditoria en vergaderzalen gevestigd. Daarnaast is er een communicatiecentrum voor studenten dat 24 uur per dag geopend is.   

Ontwerp en realisatie

 • Plaats Hamburg
 • Projecttitel Hoofdgebouw Technische Universiteit Hamburg-Harburg
 • Projectarchitect(en) Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze
 • Toeleveranciers false
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 10.169 m² - Renovatie: 7,416 m² - Nieuwbouw: 2,753 m²
 • Voorlopig ontwerp 01-01-2009
 • Definitief ontwerp 01-01-2010
 • Aanvang bouw 28-08-2012
 • Oplevering 23-08-2012
 • Opdrachtgever Freie und Hansestadt Hamburg, Office for Science and Research
 • Ontwerpbureau architecten von Gerkan, Marg und Partners (GMP)
Reageer op dit artikel