Project

Holding Pattern in PS1 New York door Interboro

Geen categorie

Holding Pattern is de titel van de winnende inzending voor de Young Architects Program van het MoMa in New York. Elk jaar houdt het museum een prijsvraag waarbij jonge architecten een ontwerp mogen maken voor de inrichting van de buitenruimte van PS1, een dependance van de instelling. Interboro ontwierp een lichte structuur die de hele buitenruimte omvat en tegelijkertijd een sociale doelstelling huisvest.

Holding Pattern in PS1 New York door Interboro

Een uitgebreid buurtonderzoek vormde het uitgangspunt voor het ontwerp van Interboro. Bedrijven, bibliotheken, scholen, creches en andere maatschappelijke instellingen werden benaderd met de vraag “is er iets wat we voor jullie zouden kunnen ontwerpen, vervolgens gebruiken in de buitenruimte van PS1 gedurende de zomer om vervolgens aan jullie te doneren als Holding Pattern wordt afgesloten?”. Vervolgens matchten de ontwerpers de behoeftes uit de buurt aan mogelijke objecten die konden worden gebruikt in de installatie voor PS1. Het resultaat is een eclectische verzameling objecten, variërend van spiegels en pingpongtafels tot een badmeestersstoel, een klimmuur en 84 bomen.

Drie ruimtes

De buitenruimte is onderverdeeld in drie delen. De bomen zijn tijdens de zomeropening ondergebracht in de zogenoemde ‘tree room’. Deze bestaat uit een doolhof van bomen geplant in aarde, die op zijn plek wordt gehouden door een omheining van strobalen.

Een kleinere ruimte herbergt een groot aantal spiegels, waardoor het effect van een spiegelpaleis ontstaat. De spiegels werden aangevraagd door de lokale balletschool, die ze gaat gebruiken in de uitbreiding van haar vestiging.

De centrale ruimte heeft de bijnaam ‘rec room’ gekregen, wat zoveel betekent als recreatiezaal. Hier staan onder andere tafeltennistafels, picknicktafels, ligbedden, zwembadjes en zandbakken opgesteld. In de zinderende hitte van de New Yorkse zomer biedt het witte zeildak de broodnodige schaduw.

Bomen

In de herfst zullen in totaal 97 objecten en alle bomen worden verspreid over diverse instellingen op Long Island.


De tekening laat zien hoe de diverse objecten hun plek hebben in de buurt. Tekening Lesser Gonzales Alvares.

Hyperbool

Het zonnescherm van staaldraad en witte zeilen dat het geheel afbakent, verbindt de hoeken van de buitenruimte en onthult zo haar vreemde samengestelde vorm. Vanaf het maaiveld ontstaat de indruk van een zwevende hyperbolische structuur.

Buurt

De vorm van het dak lijkt slechts een bijkomstigheid in de sociale doelstelling van Interboro, maar vervult wel degelijk een belangrijke rol in het geheel. Door een aaneengesloten ruimte te creëren, ontstaat een ruimte waarin bezoekers en museum ongehinderd met elkaar contact leggen. De speciaal door Interboro geïnitieerde buurtevenementen (waaronder breakdance workshops, balletvoorstellingen, voorleesmiddagen en Ierse danslessen) hebben zo een optimale ruimte tot hun beschikking.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Jackson Avenue 22
  • Plaats Long Island City
  • Projecttitel Holding Pattern in PS1 New York door Interboro
  • Bouwmanagement Buro Happold
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2011
  • Definitief ontwerp 01-03-2011
  • Aanvang bouw 13-07-2011
  • Oplevering 01-07-2011
  • Opdrachtgever MoMa Young Architects Program
  • Ontwerpbureau Interboro
Reageer op dit artikel