Project

Het Lalux hoofdkantoor in Luxemburg

Geen categorie

Atelier d’Architecture et de Design Jim Clemes ontwierp het nieuwe hoofdkantoor van verzekeringsbureau Lalux. In het ontwerp ligt de nadruk op duurzaamheid en uitstraling. Door de lamellen, de warme kleuren en het materiaalgebruik krijgt het gebouw een karakteristieke en warme sfeer, die in de avond versterkt wordt door de verlichting van de lamellen.

Het Lalux hoofdkantoor in Luxemburg

 

 

 

Het gebouw is bedekt met 2500 aluminium lamellen die op verschillende afstanden van elkaar zijn gemonteerd. Het resultaat hiervan is een gevel met een speels ritme. De holle lamellen zijn gemaakt door aluminium thermisch te vormen in drie dimensies. De lamellen zijn voorzien van verschillende coatings. Dit zorgt ervoor dat het aluminium beter bestand is tegen de weersomstandigheden en dat het licht verschillende kanten opwordt gekaatst.

Kleur

Voor de keuze van de kleuren is gekeken naar de omgeving. De goud, bruin en bronskleuren verwijzen naar de maïsvelden nabij het hoofdkantoor. Het gebouw is volgens ontwerper Jim Clemes vormgegeven als een rijpende maïskolf. De kleuren zorgen voor een warme uitstraling en een chromatisch effect.

Indeling

Het gebouw bestaat uit vijf blokken die met elkaar verbonden zijn door een glazen gang met verschillende loopbruggen. De kantoren bevinden zich op de bovenste verdieping. Op de andere verdiepingen bevinden zich een restaurant, een kantine, een crèche, een fitness en conferentiezalen.

Materiaal

De binnentuinen in het gebouw zijn vormgegeven met eikenhout, terrazzostenen en beton. De gevel bestaat uit glas, geanodiseerd aluminium en hout. Glas in combinatie met de lamellen zorgt ervoor dat je via verschillende zichtlijnen naar buiten kan kijken.

 
De verlichte lamellen. Fotograaf. Schindler Fenster + Fassaden

Lalux Logo

Het Lalux logo komt op verschillende manieren in het gebouw terug. Het is bijvoorbeeld geprint op glazen scheidingswanden en is te herkennen in het patroon van de gevel. Een deel van de lamellen zijn geperforeerd. Door de lamellen van binnenuit te verlichten zijn de logos ook ´s nachts te zien.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Het Lalux hoofdkantoor in Luxemburg
  • Projectarchitect(en) Jim Clemes
  • Adviseur installaties Jean Schmit Engineering
  • Adviseur akoestiek A-Tech Acoustic Technologies
  • Landschapsarchitect Hackl Hofmann Landschaftsarchitekten
  • Bouwmanagement Schroeder & Associés Ingénieurs Conseils
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 19.690 m2
  • Programma Kantoren, restaurant, cafetaria, auditorium, Fitnessruimte, Foyer en parkeerplaatsen
  • Definitief ontwerp 01-01-2009
  • Aanvang bouw 15-08-2013
  • Oplevering 01-10-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 73.100.000 euro
  • Opdrachtgever LA LUXEMBOURGEOISE | Société Anonyme d’Assurances
  • Ontwerpbureau Jim Clemes Atelier d'Architecture et de Design
Reageer op dit artikel