Project

Het KlokHUIS in Almere

Geen categorie

Twee jaar geleden organiseerde Het Klokhuis (NTR) samen met architect Jord den Hollander de prijsvraag ‘Bouw je eigen KlokHUIS’. Uit meer dan 1200 inzendingen zijn vijf prijswinnaars gekozen die in een workshop hun ideeën tot één ontwerp hebben gesmeed: de Vrolijke Taart.

Het KlokHUIS in Almere

 

 

Het KlokHUIS staat als een vrolijke taart op een betonnen plateau; de bovenkant van het plateau ligt exact op NAP, waardoor de diepte van de polder zichtbaar wordt. Het ronde volume bestaat uit twee lagen die met verticale, roze houten geveldelen bekleed zijn. Ronde lichtkoepels zorgen voor de doorval van licht en zicht in de gevel. Een grote wintertuin op het zuiden laat kinderen ontdekken wat passieve zonne-energie is en hoe je in de zomer warmte kunt bufferen. Zonnepanelen, een windmolen en een aansluiting op het restwarmtenet van NUON voorzien het gebouw van groene energie.

Een aaneenschakeling van door kinderen ontworpen elementen in het interieur – zoals een slakkenhuiskeuken, een theaterbank, een installatiegat, een sterrenbad met aansluiting op een grijswatertank voor spoelwater, een knutselvloer en een opsekops speelhuis met vijver- eindigt in een spectaculair uitzichtpunt onder een grote rode koepel, de kers op de taart.

Klokhuis 

De twee roze taartlagen van het KlokHUIS worden afgewerkt met een aardbeirood geglazuurde keramische dakrand ontworpen door Cor Unum ceramics uit ’s-Hertogenbosch en geproduceerd door dakpannenfabrikant Monier uit Tegelen. Met een sterk geprofileerde dakpan wordt een golvende geleilaag gesuggereerd.

Cor Unum ontwikkelde modellen voor vier klokHUISmussenpannen die de dakrand verder verbijzonderen: een caravan voor de trekvogel, een vuurtoren voor de zeevogel, een klok voor de vroege vogel en een koffer voor de vreemde vogel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Dettifosspad 7
  • Plaats Almere
  • Projecttitel Het KlokHUIS in Almere
  • Projectarchitect(en) Joep Mol
  • Toeleveranciers false
  • Programma Educatief centrum
  • Aanvang bouw 31-08-2012
  • Oplevering 15-09-2011
  • Opdrachtgever Stichting KinderCasla, Almere
  • Ontwerpbureau Jord den Hollander architect
Reageer op dit artikel