Project

Het Gebouw van VenhoevenCS

Geen categorie

Drie basisscholen, een peuterspeelzaal, een sportzaal, een multifunctioneel wijkcentrum, een ontmoetingsplein, een buurtrestaurant, een aula, een bibliotheek, verschillende cursusruimten, maar ook nog een Centrum voor Jeugd & Gezin, een huisarts, een aantal buurtvoorzieningen, parkeervoorzieningen, appartementen, 34 zorgwoningen en daktuinen. Al deze functies zijn te vinden in Het Gebouw.

Het Gebouw van VenhoevenCS

 Het Gebouw maakt deel uit van een nieuw centrum in Leiden. In het gebouw worden uiteenlopende maatschappelijke functies gecombineerd. In plaats van zakelijke voorzieningen wordt in dit gebouw een hele samenleving bijeen gebracht.

Ontmoeten

Rondom het gebouw bevinden zich twee pleinen. Één plein wordt omsloten door het gebouw en een plein ligt voor het gebouw. De gemeenschappelijke ruimtes liggen aan de pleinen om ontmoetingen en gesprekken tussen de bewoners te stimuleren. Door deze plekken een dorpse en intieme uitstraling te geven zijn dit aangename verblijfsplaatsen.

Samenleving

Het Gebouw is een samenleving in het klein, mensen van alle leeftijden en inkomensniveaus wonen door elkaar. De architecten van VenhoevenCS stimuleren ook het kwaliteit van het onderwijs door de verschillende onderwijsvoorzieningen bij elkaar te plaatsen en met meerdere scholen te delen.

Een dakspeeltuin op het Gebouw. Fotograaf Luuk Kramer

Flexibiliteit

VenhoevenCS ontwierp een flexibel complex. De pleinen zijn bijvoorbeeld voor meerdere functies geschikt, zoals optredens, filmavonden, politieke bijeenkomsten en buurtfeesten. Daarnaast is ook rekening gehouden met groei en krimp scenario’s. Door de neutrale bouwstructuur kunnen de woningen in de toekomst worden getransformeerd tot kantoren of andere functies.

Gevel

Het Gebouw onderscheidt zich volgens de architecten door de bizarre schaalverschillen, de doorgeschoten gebouwdelen, vreemde compositieprincipes en bijzondere geveldetaillering. De gevelmaterialen en kleuren zijn net als de bewoners en de functies afwisselend.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Arubapad 2
  • Plaats Leiden
  • Projecttitel Het Gebouw van VenhoevenCS
  • Projectarchitect(en) Ton Venhoeven
  • Adviseur installaties Deerns installatieadvies, Rijswijk
  • Adviseur akoestiek LBP SIGHT, Nieuwegein
  • Aannemer Bot Bouw, Heerhugowaard
  • Bouwmanagement Grontmij, Zwolle
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) ca. 25.231 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) ca. 18.690 m2
  • Programma drie basisscholen, peuterspeelzaal, sportzaal, multifunctioneel wijkcentrum, ontmoetingsplein, buurtrestaurant, aula, bibliotheek, cursusruimten, welzijns-, jeugd- en jongerenwerk, Centrum voor Jeugd & Gezin, huisarts, buurtvoorzieningen, gebouwde parkeervoorziening voor 120 auto´s, overdekt fietsparkeren, 50 levensloopbestendige appartementen, 20 zorghuurwoningen voor mensen met dementie en 14 zorgwoningen voor ouderen met licht verstandelijke beperking, daktuinen
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2007
  • Definitief ontwerp 01-05-2008
  • Aanvang bouw 20-08-2013
  • Oplevering 01-01-2013
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 22.600.000 euro excl. btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 17.985.000 euro excl. btw
  • Opdrachtgever Gemeente Leiden en Woningstichting Ons Doel
  • Ontwerpbureau VenhoevenCS architecture+urbanism
Reageer op dit artikel