Project

Herbestemming Postkantoor Nijmegen

Geen categorie

Het gebouw uit 1908 is gelegen op de hoek van de Van Schevichavenstraat en de Van Broeckhuyzenstraat in het stadshart van Nijmegen en heeft de status van gemeentelijk monument. Het is gebouwd naar het ontwerp van de vermaarde architect C.H. Peters.

Herbestemming Postkantoor Nijmegen

De status van monument, de nieuwe gebruiksfunctie in relatie tot de cultuurhistorische waarde en de complexheid van het pand, maakten een zorgvuldige benadering noodzakelijk bij de herontwikkeling van dit project.

 

Het plan omvat op de begane grond een supermarkt met dagwinkels. In het monumentale L-vormige bouwdeel zijn op de verdieping 14 huurappartementen voor starters ontworpen op een stramien van vier meter, strokend met de oorspronkelijke structuur van het gebouw. In de drie verdiepingen hoge appartementen wordt de beperkte breedte door middel van vides, die alle ruimtes binnen het appartement met elkaar verbinden, gecompenseerd.

 

Aan de binnenzijde van dit L-vormige bouwdeel is de bestaande architectonisch minder interessante bebouwing vervangen door een luchtige, in houtskeletbouw uitgevoerde nieuwbouw met daarin 12 appartementen, elk van twee etages op dezelfde stramienmaat als de oudbouw. 

Alle appartementen worden ontsloten vanuit een hofruimte gelegen op 1e verdiepingniveau tussen de oudbouw en de nieuwbouw. In de bestaande wand langs deze hofruimte zijn de entree’s naar de woningen ‘uitgesneden’ en zijn de aanhechtingen van het verwijderde deel zichtbaar, as stille getuigen van de ingreep.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Van Schevichavenstraat 1
  • Plaats Nijmegen
  • Projecttitel Herbestemming Postkantoor Nijmegen
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 15-11-2011
  • Ontwerpbureau Van de Looi en Jacobs Architecten
Reageer op dit artikel