Project

Herbestemming Hofstede de Grootkade Groningen

Geen categorie

96 Groningse studenten wonen in een voormalig belastingkantoor. De herbestemming, naar ontwerp van Oving architecten, volgde op de verhuizing van de belastingdienst naar het nieuwe kantoorgebouw van UN Studio. De standaard kantoorplattegrond van het corridortype leende zich voor een relatief eenvoudige verbouwing tot studentenstudio’s. De gevel moest echter drastisch worden aangepakt. De aangrenzende zeevaartschool is juist van buiten bewaard gebleven, terwijl hier de interne organisatie flink onderhanden is genomen om 40 appartementen te realiseren.

Herbestemming Hofstede de Grootkade Groningen

Het project, waarin beide panden door Oving architecten werden herbestemt, toont duidelijk hoe verschillende panden vragen om verschillende manieren van herbestemming. Het modernistische belastingkantoor had een generieke gevel die niet geschikt was voor woningbouw. Hiervoor is een nieuwe bakstenen gevel in de plaats gekomen. Elke studio heeft een groot raam en een klein Frans balkon. De gevelmaten zijn afgestemd op de plattegrond van de studio en negeren daarmee het ritme van de achterliggende kolommen, die hierdoor soms zichtbaar zijn en soms achter het baksteen wegvallen. Het corridorprincipe van de plattegrond kon echter gemakkelijk gehandhaafd blijven, hoewel de scheidingswanden wel zijn aangepast op de ideale studiogrootte van gemiddeld 25m2.

De oude zeevaartschool is daarentegen van de buitenkant minder drastisch veranderd. Doordat in het ontwerp de entreezones en verkeersruimten aan de binnenzijde zijn gelegd, is de straatgevel behouden. Voor een beter isolatie is aan de binnenkant van de gevel een tweede laag ramen geplaatst. Aan de gevels langs de binnentuin, waar het gebouw omheen krult, zijn balkons en galerijen toegevoegd. De grote ruimtes zijn opgedeeld in kleine appartementen van 35 tot 75 m2. Van de hoogte van de voormalige lokalen is handig gebruik gemaakt door het plaatsen van entresols. Hierdoor blijft de ruimtelijkheid bewaard, maar wordt tevens meer woonoppervlak gecreëerd

Voor de dag van de architectuur Groningen werd Hofstede uitgeroepen tot winnaar hergebruik.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hofstede de Grootkade 11
  • Plaats Groningen
  • Projecttitel Herbestemming Hofstede de Grootkade Groningen
  • Projectarchitect(en) Jan van der Zwaag
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 29-08-2013
  • Definitief ontwerp 29-08-2013
  • Aanvang bouw 26-03-2014
  • Oplevering 03-07-2013
  • Opdrachtgever van wijnen
  • Ontwerpbureau Oving architekten BV
Reageer op dit artikel