Project

Herbestemming BACO-gebouw in Roermond

Geen categorie

Het gepatineerde casco van de BACO fabriek in Roermond is door SATIJNplus Architecten achter een glazen klimaatgevel als een museumstuk tentoongesteld. De nieuwe werkomgeving voor woningcorporatie Wonen Limburg is hierbinnen op een duurzame manier geïntegreerd. Uitgangspunt daarbij was dat de tijdlijn van inbreuken en vernieuwingen in het gebouw zichtbaar moesten zijn.

Herbestemming BACO-gebouw in Roermond

SATIJNplus Architecten was al enkele jaren betrokken bij de cascorestauratie van de voormalige meelfabriek, rijwielfabriek, sigarenbranderij en meubelfabriek: het BACO-gebouw in Roermond. Zij vernamen de hoge ambities van woningcorporatie Wonen Limburg die op zoek was naar een nieuw hoofdkantoor in een bestaand pand, met voorkeur een beschermd cultureel erfgoed. De schets, waarin SATIJNplus het concept liet zien van een klimaatgevel, overtuigde de corporatie van potentie van het BACO-gebouw.


De schets waarmee SATIJNplus Architecten Wonen Limburg overtuigde van de potentie van het BACO-gebouw

Klimaatgevel

De klimaatgevel integreert de visie van de architecten en de ambitie een duurzaam gebouw te realiseren. De nieuwe thermische schil is op enige afstand achter de oude bakstenen gevel geplaatst. Hierdoor ontstaat er een ruime spouw, waar de vluchtwegen en distributiekanalen in zijn opgenomen. Het ruwe klimaat in de spouw vormt een warmtebuffer tussen binnen en buiten. Een eerste stap richting een energieneutraal gebouw*, terwijl het karakteristieke gevelbeeld en het zicht vanuit het interieur op de oude wanden blijven behouden.


De nieuwe entree met toegangsdeuren speciaal ontworpen door studiomfd. Foto Omayra Mingels/SATIJNplus Architecten

Oud en nieuw zichtbaar

Het casco van het BACO-gebouw is bijna volledig behouden en in het zicht gelaten. De gietijzeren kolommen dragen de vervangen houten balklaag van de vloer. De klimaatplafonds met de installaties voor de luchtafzuiging en verwarming zijn tussen de balken geplaatst, zodat het ritme van de balken gelijk is aan het gebouw uit 1905.

De oude gepatineerde muren van de BACO fabriek worden geëtaleerd in de klimaatgevel. Foto Omayra Mingels/SATIJNplus Architecten

Gebouwstructuur

De bestaande trappenhuizen en de liftkokers in de kern van het gebouw worden opnieuw gebruikt. Doordat de vluchtroutes in de luchtspouw konden worden opgenomen, hoefden de architecten geen grote ingrepen in de gebouwstructuur te doen. Enkel een nieuwe glazen entree is toegevoegd.

Thuis werken op kantoor

Wonen Limburg heeft toegankelijkheid in een hoog vaandel staan. Het inrichtingsconcept “thuis werken op kantoor” kon uitwerking krijgen binnen het casco door de vrije en open plattegronden. Dit concept, tot stand gekomen in een intensieve samenwerking tussen Wonen Limburg, studiomfd en conceptbureau Fresh Forward, plaatst het ‘nieuwe werken’ in een huiselijke setting. Ontwerper Marijn Frank Dirks van studiomfd vertaalde het concept naar drie verschillende werkplekken op basis van woonhuis. Te weten: een woonkamer voor ontmoetingen en ontspannen werken, een werkkamer voor intensieve arbeid en een studeerkamer voor werkactiviteiten in alle rust.

  Kleine intieme werkplekken ingericht door studiomfd. Foto door John Peters Fotografie

Een Nederlands kantoorinterieur

De verschillende werkplekken zijn in het interieur ook op drie verschillende manieren geïnterpreteerd. Zo zijn er belkasten om rustig te kunnen bellen of een tekst uit te werken en faciliteren grote eettafels de ontspannen werkplekken. Deze verdeling in verschillende plekjes is volgens de ontwerper een Nederlandse manier van indelen. Het ‘hokjes denken’ wordt hierbij echter losgelaten door de werknemer vrij zijn of haar werkplek te kiezen.

* Naast de nieuwe thermische schil verwarmt en koelt een warmte-koudeopslag het gebouw op een duurzame manier door middel van een luchtsysteem. Op de begane grond wordt het luchtsysteem aangevuld met vloerverwarming.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Willem II Singel 25
  • Plaats Roermond
  • Projecttitel Herbestemming BACO-gebouw in Roermond
  • Projectarchitect(en) Harold Janssen
  • Adviseur installaties Huygen installatie adviseurs, Maastricht
  • Adviseur akoestiek Caubergen-Huygen Raadgevende Ingenieurs
  • Aannemer BAM
  • Interieurarchitect Martijn Frank Dirks van studiomfd
  • Landschapsarchitect Bureau Verbeek, Gulpen
  • Bouwmanagement Van der Werff en Nass BV, Maastricht
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) ca. 5000 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) ca. 3.500 m2
  • Programma Kantoor voor Wonen Limburg, 170 medewerkers
  • Voorlopig ontwerp 01-03-2012
  • Definitief ontwerp 01-05-2012
  • Aanvang bouw 10-05-2013
  • Oplevering 01-04-2013
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 4.000.000 excl. btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) € 2.200.000 excl. btw
  • Opdrachtgever Wonen Limburg
  • Ontwerpbureau SATIJNplus Architecten
Reageer op dit artikel