Project

Hendriks Hoveniers Didam

Geen categorie

Verbouw van een monumentale boerderij met bijbehorende schuren tot een kantoor, showroom en bedrijfshal. Het karakter van de boerderij is zoveel mogelijk behouden. Er zijn nieuwe, verbindende elementen toegevoegd en lange zichtlijnen gecreëerd om een transparant en overzichtelijk ge¬heel te maken. Optimaal zicht op de groene landerijen aan de achterzijde

Hendriks Hoveniers Didam

Opdracht:
De opdracht van het hoveniersbedrijf, luidde ‘het verbouwen van een monumentale boerderij met bijbehorende schuren tot een kantoor en showroom’. Hierbij moesten tevens een opsla­gloods van 25×77 meter en een parkeerplaats gerealiseerd worden. De relatie tussen binnen en buiten gold als een van de belangrijkste uitgangspunten.

Het monumentale karakter van de boerderij is zoveel mogelijk behouden. In het ontwerp zijn nieuwe, verbindende elementen toegevoegd die dit versterken en het gebouwencomplex tegelijkertijd een eigentijdse uitstraling geven. Enkele (niet monumentale) opstallen zijn afge­broken waardoor er vanuit alle delen van het pand zicht is ontstaan op de groene landerijen aan de achterzijde. Het ontwerp laat de oude gevels in hun waarde. Er zijn glazen wanden geplaatst en is er gewerkt met lange zichtlijnen lijnen om een transparant en overzichtelijk ge­heel te creëren. De nieuwe industriële staalconstructie, die nodig was voor de linker schuur, is in de kantoren in het zicht gelaten om zo het authentieke karakter van het pand aan te halen.

De nieuwe werktuigen- en opslagloods en parkeerplaats zijn zoveel mogelijk ingepast in het landschap. Het maaiveld loopt 2.5 meter op tegen de zijwand van de loods Op deze wal zijn struiken geplant.

Materialisatie:
Er is veel gewerkt met natuurlijke materialen, zoals hout, staal en beton. Tevens zijn de oorspronkelijke bouwmaterialen gedeeltelijk behouden gebleven en in het zicht gelaten, zoals de gebinten in de presentatieruimte. De nieuw toegevoegde materialen staan qua karak­ter dichtbij de oorspronkelijke materialen waardoor er een harmonieus geheel ontstaat. Als bezoeker wordt je ontvangen aan een grof houten ontvangstbalie, loop je over betonnen stalvloeren, kijk je naar buiten door glazen puien met houten kozijnen en krijg je zicht op de nieuwe, blauwstalen constructie onder het oude staldak. De gebruikte kleuren bevinden zich in het warme, antracietgrijze kleurenspectrum waardoor het groen van de omgeving extra tot zijn recht komt. De omliggende tuin is samen met het hoveniersbedrijf ontworpen waardoor de architectuur nog nadrukkelijker een relatie kon aangaan met zijn context Van binnenuit is de omliggende tuin vanuit verschillende perspectieven zichtbaar en materialen en zichtlijnen lopen van binnen naar buiten en omgekeerd door. De grote waterpartij zorgt voor de verbind­ing met het achterliggende landschap waardoor je als kijker meters verderop je ogen pas laat rusten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Tatelaarweg 20
  • Plaats Didam
  • Projecttitel Hendriks Hoveniers Didam
  • Projectarchitect(en) kees marcelis
  • Aannemer JWK Bouw
  • Interieurarchitect studiokeesmarcelsi
  • Landschapsarchitect Hendriks Hoveniers
  • Bouwmanagement F.Wiggers
  • Toeleveranciers false
  • Programma verbouw
  • Voorlopig ontwerp 01-02-2008
  • Definitief ontwerp 17-01-2012
  • Aanvang bouw 16-01-2012
  • Oplevering 01-09-2010
  • Opdrachtgever Hendriks Hoveniers
  • Ontwerpbureau studiokeesmarcelis
Reageer op dit artikel