Project

De Bouwerij voegde een aantal duurzaamheidscriteria samen tot een allesomvattend concept.
Een eenvoudig, zuiver volume gebouwd volgens de passiefhuis principes is geïntegreerd in de ommuurde tuin van de pastorie.
Om het bestaande erfgoed te valoriseren en het nieuwe volume maximaal laten opgaan in de overwegend groene omgeving is er veel aandacht gegaan naar de uitwerking van de buitenschil.

havis
De Bouwerij – Sociaal Huis te Ternat

De gevel bestaat uit spiegelende delen met verschillende kleurgradaties, vlakken met graduele transparanties en delen groengevels.  

De groengevels – bovenaan echte groengevels (beplanting en bevloeiing), onderaan strekmetaal met klimplanten zijn  eetbaar, want  er is fruit tegen geplaatst. Dit draagt niet enkel bij tot de interne temperatuurbeheersing, maar ook tot de toegankelijkheid die het gebouw wil uitstralen.

Door op de verdieping de gevel op twee plekken  te laten terugspringen ontstaan er patio’s die voor de nodige lichtinval zorgen en de inkijk naar de buren vermijden, deze patio’s zijn uitgevoerd als groendaken. Op de groendaken zijn kruiden geplant die een aangename geur verspreiden wanneer de ramen in de lente en de zomer openstaan. 

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres kapelleveld 8
  • Plaats ternat
  • Projecttitel havis
  • Projectarchitect(en) De Bouwerij
  • Adviseur installaties Boydens nv
  • Aannemer Peremans nv
  • Bouwmanagement Establis nv
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 800
  • Programma kantoor
  • Voorlopig ontwerp 01-08-2011
  • Definitief ontwerp 01-10-2011
  • Aanvang bouw 04-02-2014
  • Oplevering 20-12-2012
  • Opdrachtgever ocmw ternat
  • Ontwerpbureau De Bouwerij
Reageer op dit artikel