Project

Guardian Art Center Beijing (CN) – Büro Ole Scheeren

Architectuur

Büro Ole Scheeren ontwierp een nieuw gebouw voor het oudste veilinghuis van China. Het programma van het gebouw is hybride: in de Guardian Art Center werden naast het hoofdkwartier van het veilinghuis ook expositieruimten en galerieën ondergebracht. Het kunstcentrum is gesitueerd in het centrum van Beijing, nabij de Verboden Stad.

Büro Ole Scheeren vatte het multifunctionele veilinghuis op als een sociale ontmoetingsplaats en een belangrijke locatie voor culturele uitwisseling, als een plek waar geschiedenis en traditie kunnen worden geëerd en doorgegeven. Het gebouw is behalve een centrum voor kunstenaars en verzamelaars een museum met een culturele en educatieve missie.

De Verboden Stad

Het kunstcentrum staat op de hoek van een kruising in een hedendaags deel van de centrum van Beijing. Het programma sluit aan bij de werelden die hier kruisen, in de ene straat bevinden zich met name commerciële voorzieningen en de in de andere culturele.

De bovenste verdiepingen van de Guardian Art Center bieden zicht op de Verboden Stad. Vanuit die oude historische stad regeerden de Chinese keizers vanaf de 15de eeuw voor lange tijd hun rijk.

Guardian Art Center, Beijing (CN) - Büro Ole Scheeren

Guardian Art Center, Beijing (CN) – Büro Ole Scheeren

Een belangrijke uitdaging voor Büro Ole Scheeren was om het moderne kunstgebouw in een nieuw deel van de stad aan te laten sluiten bij de historische context. Het kunstcentrum is opgebouwd uit twee lagen. De schaal van de volumes van de onderste, de’pixels’, passen bij kleine korrel van het historische stedelijk weefsel. Ook het ingetogen kleurgebruik sluit aan bij de oude stad.

Guardian Art Center, Beijing (CN) - Büro Ole Scheeren

Guardian Art Center, Beijing (CN) – Büro Ole Scheeren

Het grote monumentale volume waaruit de bovenste laag van het gebouw bestaat contrasteert met de intiemere sfeer die de kleine volumen creëren. Het bovenste volume heeft dezelfde proporties als de nabijgelegen panden.

Binnenplaatsen

In het hart van het gebouw bevindt zich 1700 vierkante meter expositieruimte. De ruimten zijn kolomvrij uitgevoerd en daardoor volledig flexibel in gebruik. De twee belangrijkste expositieruimten vormen door hun hoogte en ligging binnenplaatsen in de doorsnede, het is een referentie naar de patiowoningen in Beijing.

Guardian Art Center, Beijing (CN) - Büro Ole Scheeren

Guardian Art Center, Beijing (CN) – Büro Ole Scheeren

Gedurende de perioden dat er geen veilingen plaatsvinden kunnen naast tentoonstellingen ook symposia en andersoortige evenementen in het gebouw worden georganiseerd. Rondom de kern van flexibele expositieruimten bevinden zich kleinere galerieën en ondersteunende functies, ze zijn vanbuiten zichtbaar door de uit volumen opgebouwde geven.

In de bovenste laag zijn restaurants ondergebracht, met uitzicht op de Verboden Stad.

Chinese-ness

Met de gebruikte materialen, kleuren en texturen verwijst Büro Ole Scheeren naar Chinese symbolen en betekenissen. De gevel van de bovenste laag is opgebouwd uit grote glazen bouwstenen. De stenen verwijzen naar de texturen van de nabijgelegen hutongs en patiohuizen. Contrasterend met de architectuur van de Verboden Stad hebben de huizen door het baksteengebruik een nederige uitstraling,

Guardian Art Center, Beijing (CN) - Büro Ole Scheeren

Guardian Art Center, Beijing (CN) – Büro Ole Scheeren

In de onderste laag van het gebouw zijn duizenden cirkelvormige perforaties in de steenachtige gevelbekleding aangebracht. Het schilderij Dwelling in the Fuchun Mountains werd op de gevel geprojecteerd om de locatie van de perforaties te bepalen. Op subtiele wijze schijnt licht door de geabstraheerde tekening op de gevel naar buiten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats beijing
  • Projecttitel Guardian Art Center
  • Projectarchitect(en) Virginia Chiappa Nuñez
  • Medewerkers Marcel Holmberg, Sun Ke, Emily Liang, Cecilia Lei, Yingda Liu, Anna Pierotello, Nina Sattler, Olaf Turck, Lin Wang; with: Benjamin Ahrens, Mark Biemans, Kim Bjarke, Catarina Canas, Alicia Casals, Michael Cavander, Jeffrey Cheng, Patrick Conway, Dyno Du, Nicolaz Frez, Brian Fung, Daniel Hawkins, Xinran Ji, Philipp Kramer, Emeline Laurencon, Yuyang Lin, Mavis Liu, Wymen Lo, Max Ma, Rafael Merino, John Murphey, Marcin Olszowski, Kevin Ou, Kevin Park, Yanyadech Phornphong, Aaron Powers, Klementina Savickaite, Jim Shi ,Chiara Storino, Joseph Tang, Yang Tao, Elena Yang, Quentin Yiu, Francis Young, Lei Yu, Danny Zhang, Bruno Zhao, Weiwei Zhang, Yi Zhu
  • Adviseur constructie Thornton Tomasetti, New York; Arup, Beijing (Concept)
  • Adviseur installaties WSP, Hong Kong/Shanghai
  • Interieurarchitect Buro Ole Scheeren, MQ-Studio, Shanghai (Hotel
  • Ontwerpbureau Büro Ole Scheeren
  • local design institute Beijing Institute of Architectural Design (BIAD), Beijing
  • Adviseur gevel Front Inc., New York/Hong Kong; PFT Construction Consulting, Shanghai
  • Adviseur verlichting ZDP, Beijing
  • Architect Ole Scheeren
  • Partners Eric Chang, Dan Cheong

Locatie

Reageer op dit artikel