Project

Gebouw X in Zwolle door Broekbakema

Geen categorie

De realisatie van Gebouw X vormt het begin van een nieuw masterplan voor de campus van de Christelijke Hogeschool Windesheim. Het plan, ontworpen door Broekbakema, groepeert alle gebouwen rond een groen hart. Een overdekt forum verbindt alle gebouwen met elkaar. Het groene dak daarboven is de centrale ontmoetingsruimte van de campus.

Gebouw X in Zwolle door Broekbakema

 

 

Modern gebouw

De architectuur van Gebouw X vormt een duidelijke breuk met de bestaande bebouwing op de campus. Het gebouw is helder van opzet met een moderne uitstraling door de detaillering en materialisatie.

                                  Bureau Broekbakema heeft het gebouw opgedeeld in twee delen die split-level ten opzichte van elkaar liggen en met elkaar worden verbonden door loopbruggen. Fotograaf Menno Emmink

Groot atrium als centrale plek

Het grote atrium is de centrale plek in het gebouw met daaromheen de leslokalen, studielandschappen en werkruimtes. De studieruimtes zijn naast zakelijk, intiem en knus.Elke ruimte is voorzien van een andere kleur. Door de grafische prints op de wanden en de tapijten op de vloeren, heeft elke ruimte een eigen karakter.

Duurzaamheid

De compacte en flexibele opzet is Gebouw X duurzaam. Maar ook de klimaat- en verlichtingsinstallaties spelen hierbij een rol. De warmte wordt opgewekt door een energiezuinige warmtepomp en in de luchtbehandelingsinstallatie is gebruik gemaakt van een energiebesparend ‘warmtewiel’. De Greencalc score voor het gebouw is 265, waarmee het complex het A-label heeft gekregen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Campus 2
  • Plaats Zwolle
  • Projecttitel Gebouw X in Zwolle door Broekbakema
  • Projectarchitect(en) Aldo Vos, Meindert Booi, Pim Pompen, Tessa Barendrecht (interieur)
  • Aannemer Trebbe Hegeman Combinatie, Zwolle
  • Bouwmanagement Ingenieursbureau Wassenaar, Haren
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 17.095 m2
  • Programma nieuwbouw onderwijsgebouw voor 'School of Media & School of Business and Economics' met opname studio's, restaurant en parkeergarage.
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2006
  • Definitief ontwerp 01-06-2006
  • Aanvang bouw 01-12-2010
  • Oplevering 01-05-2010
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 34.962.000 euro excl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 26.982.000 euro excl btw
  • Opdrachtgever Christelijke Hogeschool Windesheim, Zwolle
  • Ontwerpbureau Broekbakema, Rotterdam
Reageer op dit artikel