Project

Faculteit Bètawetenschappen in Utrecht

Geen categorie

Vanaf de hoofdtoegangsweg van de Utrechtse universiteitscampus De Uithof valt dit gebouw meteen op. Het staat tegenover het UMC en het ABC-gebouw. Aan de ene kant is de faculteit omhuld met een zwarte schil van polyesterbeton met lange strookramen, de andere kant is juist heel transparant en zoekt aansluiting met het landschap en met de andere gebouwen van de campus.

Faculteit Bètawetenschappen in Utrecht

 

 

In de organisatie van het gebouw, ontworpen door Architectuurstudio HH, staat ontmoeting centraal. Het werk waarbij je geen anderen nodig hebt, doe je gewoon thuis. Zo werken promovendi thuis aan hun proefschrift en gaan ze naar de faculteit om in laboratoria proeven te doen en met collega’s en begeleiders ideeën uit te wisselen. Studenten gaan naar de faculteit voor labwerk, om onderwijs te krijgen en om te studeren voor tentamens. 

Om hier op in te springen bestaat het grootste deel van het programma uit een over meerdere verdiepingen verdeeld studielandschap, uit onderwijsruimtes en uit laboratoria. Werkkamers worden door verschillende mensen gedeeld en zijn door een volledig glazen wand met de studieplekken verbonden. 


De ene poot van de U is langer dan de ander en steekt voorbij het ontmoetingsgebouw, zodat daarachter een beschutte buitenruimte ontstaat, met daarin opgenomen een ‘buitencollegezaal’. Fotograaf Jeroen Musch 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Universiteitsweg 99
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Faculteit Bètawetenschappen in Utrecht
  • Projectarchitect(en) Herman Hertzberger en Laurens Jan ten Kate
  • Adviseur installaties W: Kropman Installaties, Nijmegen E: Kuipers Installaties, Tilburg
  • Adviseur akoestiek Lichtveld Buis & Partners
  • Aannemer Hurks van der Linden, Sint-Michelsgestel
  • Landschapsarchitect DS landschapsarchitecten, Amsterdam
  • Bouwmanagement Pieters Bouwtechniek, Utrecht
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 19.500 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 13.000 m2
  • Programma Laboratoria, leer- en werklandschappen, buiten collegezaal, onderwijsruimten, kantoren, vergaderruimten, collogquiumzaal, koffiecorner, dakterras
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2007
  • Definitief ontwerp 01-09-2007
  • Aanvang bouw 07-06-2011
  • Oplevering 01-04-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 36.075.000 euro
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 20.475.000 euro
  • Opdrachtgever Universiteit van Utrecht, Directie Vastgoed en Campusontwikkeling
  • Ontwerpbureau Architectuurstudio HH, Amsterdam
Reageer op dit artikel