Project

Facet – Ibelings van Tilburg architecten

Geen categorie

EEN GEBOUW ALS EEN KRISTAL – Samen met The Wall en het Cockpit-gebouw vormt het kantoorgebouw Facet een bijzondere strook bebouwing langs de A2 die als geluidswal fungeert voor de woonwijk Leidsche Rijn. Net als beide andere gebouwen is Facet een opvallende constructie die een dynamisch beeld oplevert voor passerende automobilisten, dankzij de gevel die is opgebouwd uit driehoekige glasvlakken.

Facet – Ibelings van Tilburg architecten

Een fonkelend kristal langs de A2
Door de vorm van het gebouw – als een kristal met geslepen vlakken – ontstaat tijdens het voorbijrijden een spel van dalende en stijgende lijnen, waarbij elk facet de lucht afzonderlijk weerspiegelt. De kristalstructuur bood ook de mogelijkheid om het 200 meter lange gebouw vloeiend in hoogte te variëren. De 39 meter hoge kop heeft een veelvormig geknikte vorm die overgaat in het langgerekte middendeel, om te eindigen in een bijzondere staart die aansluit op The Wall.

Aangenaam werkklimaat
Het gebouw heeft een relatief eenvoudige basisconstructie van prefab betonnen gevelkolommen en vloeren met een kolomvrije overspanning van 14,4 meter, waardoor veel vrijheid ontstaat bij de indeling van het kantoor. Om de kristalvormige gevel met kantelende facetten te kunnen maken is aan de buitenzijde een stalen opbouw opgetrokken, voorzien van speciale profielen met diepe sponningen die speling in de ruiten kunnen opvangen.

De transparante glazen gevel bestaat uit vier lagen glas en zorgt ervoor dat er binnen een aangenaam stil werkklimaat is. De glazen gevel gaat voor de vloerrand langs en loopt daarbij vaak schuin. Om te voorkomen dat zich warmte ophoopt achter het glas wordt de lucht afgezogen via de koof langs de vloerrand.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hertogswetering 159 & 163-167
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Facet
  • Projectarchitect(en) Marc Ibelings
  • Adviseur installaties Hiensch Engineering, Badhoevedorp
  • Adviseur akoestiek Peutz, Mook
  • Aannemer Bouwcombinatie van Grunsven/Berghege, Oss
  • Landschapsarchitect MTD Landschapsarchitecten, Den Bosch
  • Bouwmanagement Smit Westerman, Gouda
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 24.600m²
  • Voorlopig ontwerp 01-09-2006
  • Definitief ontwerp 01-05-2006
  • Aanvang bouw 05-07-2016
  • Oplevering 01-04-2011
  • Opdrachtgever ING Real Estate Development, Den Haag
  • Ontwerpbureau Ibelings van Tilburg architecten
Reageer op dit artikel