Project

Erasmus Paviljoen

Geen categorie

Het Erasmus Paviljoen is ontworpen als een levendig en centraal ontmoetingspunt gelegen in het midden van de Erasmus Universiteit Rotterdam campus. Duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid, transparantie en intimiteit zijn de belangrijkste kernwoorden voor het ontwerp. De gevel van het gebouw past zich actief aan aan de weersveranderingen en seizoenswisselingen maar ook aan het karakter van de activiteiten in- en rond het paviljoen.

Erasmus Paviljoen

Het Erasmus Paviljoen vormt het bruisend hart van de nieuwe campus. Het programma bestaat uit studieplekken op het noord-oosten, een theaterzaal met foyer aan de nieuwe plaza en een grand café met terras op het westen aan de vijver. 

Een bijzonder aspect van het ontwerp is de dynamische gevel, die zich aanpast aan de seizoenen en het licht van de dag. De aluminium lamellen gaan, afhankelijk van het weer, automatisch meer open of dicht. Op warme dagen fungeren de gesloten lamellen als zonnescherm, wanneer het bewolkt is laten ze extra daglicht binnen en kijk je over de volle hoogte van de gevel naar buiten. ’s Avonds, als binnen de verlichting aan gaat, is het beeld weer anders: een gebouw als een lantaarn.

De dynamische gevel past zich ook aan aan het karakter van de activiteiten in het paviljoen. In het geval van lezingen of colleges kan van het paviljoen bijvoorbeeld een intieme omgeving gemaakt worden, bij feestjes en grote evenementen kan het paviljoen een open en uitnodigend karakter gegeven worden. Het ritme van het leven binnenin bepaalt het uiterlijk van het  Erasmus Paviljoen waardoor wat er binnen gebeurt zichtbaar is voor de omgeving. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Burgemeester Oudlaan 350
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Erasmus Paviljoen
  • Projectarchitect(en) Stefan Prins
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 23-08-2014
  • Definitief ontwerp 23-08-2014
  • Aanvang bouw 22-08-2014
  • Oplevering 19-08-2014
  • Opdrachtgever Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Ontwerpbureau Powerhouse Company & DeZwarteHond
Reageer op dit artikel