Project

Ecohouse in Brisbane (AU) door Riddel Architecture

Geen categorie

Het Ecohuis in Brisbane (AU) is gebouwd door een architect en een opdrachtgever die de term ‘Eco’ serieus nemen: het bestaat voor 95% uit materialen die afkomstig zijn uit het 19e eeuwse huis dat oorspronkelijk op het plot stond. Alle aanvullende materialen komen van dicht bij de bouwplaats en zijn streng beoordeeld op hun milieutechnische, sociale en economische duurzaamheid. Dankzij een zorgvuldig sloopproces hoefde slechts een kleine hoeveelheid niet-herbruikbaar materiaal van het oude huis te worden weggegooid.

Ecohouse in Brisbane (AU) door Riddel Architecture

Ondanks het hergebruik, is het huis niet boomhutterig. Riddel Architecture (Queensland) zette de tweedehands materialen om in een luxe villa die niet misstaat op zijn plek aan de rivier. Robert Riddel: “We wilden het groenste huis mogelijk creëren zonder afbreuk te doen aan de stijl. Daarom hebben we bijvoorbeeld bijzondere aandacht besteed aan de detaillering van de gerecycleerde materialen.”

Het drie verdiepingen hoge Ecohuis huis is geoptimaliseerd voor het subtropische Australische klimaat, met maximale openingen om gebruik te maken van de koele bries en het daglicht. Een bijzonder element is de tunnel: het huis is in twee helften verdeeld die zijn verbonden door een gangpad dat fungeert als een trechter voor frisse lucht. Het huis is opgebouwd uit houten frames en voorzien van gerecycleerd polyester isolatiemateriaal om warmte-overdracht te verminderen.

Aan de buitenkant is gekozen voor lichte kleuren die het daglicht reflecteren en royale luifels die bescherming bieden tegen de zon en regen. Blinds beschermen tegen de ochtendzon, terwijl de Noord-straat gelegen balkon is beschut door een begroeide trellis gemaakt met behulp van gerecycled hout van de oorspronkelijke site. In de tuin zijn houtsnippers gebruikt van bomen die moesten worden gekapt en grind van de oorspronkelijke betonplaten.

Het huis voorziet in zijn eigen water en energie. Het verbruik van energie, gas en water wordt automatisch gemonitord, net als de temperatuur en de luchtvochtigheid. Het dak is op het noorden gericht en viorzien van 3kW fotovoltaïsche panelen, die 15kWh/per dag genereren, voldoende voor het huishoudelijk gebruik.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Brisbane
  • Projecttitel Ecohouse in Brisbane (AU) door Riddel Architecture
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2010
  • Definitief ontwerp 01-04-2010
  • Aanvang bouw 12-04-2010
  • Oplevering 01-04-2010
Reageer op dit artikel