Project

Eco-lodge in Tunesië

Geen categorie

Matali Crasset heeft in de Tunesische woestijn een ware ‘wellness’-citadel uit het zand opgetrokken. De ‘eco lodge’ is een duidelijk herkenbaar punt in het ruige landschap: de compositie van huizen en functionele onderdelen is niet verspreid door het landschap maar geconcentreerd binnen een ommuring. Ondanks de moderne vormgeving sluit het project qua materialisering en kleurgebruik harmonieus aan op de omgeving.

Eco-lodge in Tunesië

De locatie voor het project is bijzonder. De opdrachtgevers storen zich aan de toeristische centra die kannibaliseren op de lokale gemeenschap en de natuur. In plaats daarvan kozen ze voor een plek aan de rand van de woestijn, ver weg van de drukte van het massatoerisme maar niet al te ver verwijderd van het vliegveld van Tozeur. Hierdoor kunnen Europese gasten binnen een redelijke reistijd de totale afzondering vinden die ze op dit moment nog zoeken in verre bestemmingen als India.

De verblijven

De volledig ommuurde site verwijst naar de lokale architectuur. De losstaande huizen zijn opgetild en staan als het ware met hun voeten in het zand. Hun oriëntatie is gericht op de lichtinval en het uitzicht. De gasten hebben voor hun verblijf de keuze uit drie verschillende onderkomens: de ‘Pill-huizen’, de ‘Troglodytes’ en de ‘Duinverblijven’. Elke typologie heeft zijn eigen relatie met de omgeving en het leven binnen de eco-lodge. Het ene huis heeft een intieme private sfeer terwijl het andere in teken staat van het gemeenschappelijke.

 

Maximale interactie en ontspanning

De functies, zoals de keuken, het auditorium en de bibliotheek zijn ontworpen voor maximale interactie tussen de gasten en de lokale bevolking die betrokken is bij het dagelijkse leven binnen het resort. DAR HI is gebouwd bovenop een natuurlijke bron met warm water. Hierdoor kunnen het zwembad en de Spa zonder technische voorzieningen voorzien worden van warmte.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Quartier Ezzaouira
  • Plaats Nefta
  • Projecttitel Eco-lodge in Tunesië
  • Projectarchitect(en) Mohamed Nasr
  • Bouwmanagement ELB, mr Louhichi
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2347 m2
  • Voorlopig ontwerp 15-06-2005
  • Definitief ontwerp 15-01-2008
  • Aanvang bouw 24-02-2012
  • Oplevering 15-06-2010
  • Opdrachtgever Dar HI
  • Ontwerpbureau Matali Crasset productions
Reageer op dit artikel