Project

Dorpshuis Jonkershove en dorpskernvernieuwing in Houthulst door Rapp + Rapp

Geen categorie

Met het dorpshuis van Jonkershove heeft Rapp + Rapp een gebouw gerealiseerd dat zich bindt aan de plek. Dit manifesteert zich in de claustrale gevels, de hiërarchie van de onderdelen en de manier waarop het gebouw de relatie met het dorp benadrukt door zich te openen of te sluiten. Er is een hoofdrol weggelegd voor de materialisering en detaillering. Het is duidelijk dat in dit ontwerp Rapp + Rapp niet zozeer op zoek is naar stijl of elegantie, maar wel naar mentaliteit en schoonheid.

Dorpshuis Jonkershove en dorpskernvernieuwing in Houthulst door Rapp + Rapp

In het ontwerp dat Christian Rapp maakte voor het bescheiden dorpje heeft hij de Duitse baksteencultuur tentoongespreid die hem met de paplepel is ingegoten. Het materiaal, de strengperssteen, speelt op een doordringende manier in op de context. Ook de situering –het haakvormige bouwwerk grijpt rond de dorpskerk, waar het een uitbreiding van is– sluit aan bij de omliggende bouwwerken. In zijn voorname strengheid oogt de gevel gesloten. Deze statigheid wordt doorbroken bij de nadering van de ingang die zich ter hoogte van de elleboog van het project bevindt. Lopend langs de intimiderend stille volumes en Miesiaanse landschappelijke bouwelementen ontstaat een vermoeden van de rijkdom van het interieur dat zich achter deze gesloten gevel van de toneeltoren opent naar de tuin, de terrassen en de pastorie.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 4, 2007, p80-83.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Houthulst
  • Projecttitel Dorpshuis Jonkershove en dorpskernvernieuwing in Houthulst door Rapp + Rapp
  • Projectarchitect(en) Christian Rapp met Karlijn van der Graaf
  • Adviseur installaties Snoeck & Partners, Kortrijk
  • Adviseur akoestiek Snoeck & Partners, Kortrijk
  • Aannemer Mevaco, Aalter
  • Interieurarchitect Rapp+Rapp, Rotterdam
  • Bouwmanagement Snoeck & Partners, Kortrijk
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) Bruto vloeroppervlakte 998 m2 / Bruto inhoud 4510 m3
  • Programma gemeenschapscentrum met theaterzaal en muziekschool
  • Voorlopig ontwerp 01-12-2002
  • Definitief ontwerp 01-06-2003
  • Aanvang bouw 01-04-2007
  • Oplevering 01-05-2006
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 1.550.000 excl btw / € 1.875.500 incl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) € 1.225.000 excl btw / € 1.482.250 incl btw
  • Opdrachtgever Gemeentebestuur, Houthulst
Reageer op dit artikel