Project

Doktersdorp

Geen categorie

Door de groei van hun dokterspraktijk moesten de bouwheren op zoek naar een nieuwe locatie voor hun praktijk.Toevallig kon één van de dokters, wiens privéwoning ook in de dorpskern ligt, de aanpalende woning kopen.De mogelijkheden van verbouwen werden grondig bekeken maar de negatieve indicaties waren talrijk, een nieuwbouw drong zich op mits een geslaagde integratie met de bestaande aanpalende gezinswoning.

Doktersdorp

Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt de mooie, circa 100 jaar oude privéwoning, in ere te herstellen. Door haar inplanting verder naar achter bekleedde zij tot nog toe een weespositie en was ze zo goed als onzichtbaar vanuit het straatbeeld. Bovendien was deze uitgebreid met een bijgebouw dat architecturaal weinig voorstelde. De nieuwe praktijk werd achteraan ingeplant, laag gehouden met slechts één bouwlaag en tegen de woning aanleunend. Hierdoor zou de aanbouw sneuvelen. Eveneens kwam er zo vooraan ruimte vrij voor parkeergelegenheid en een stukje verfrissend groen in de verder stoffig versteende straat. Als contrast met het historische huis zou de praktijk een resoluut hedendaagse architectuurinvulling krijgen. Cruciaal in de interne organisatie is de verdeling in een “onrustzone” en een rustig gebied. Ook aan het duurzame karakter is grondig aandacht besteed.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Bonheiden
  • Projecttitel Doktersdorp
  • Projectarchitect(en) Arjaan De Feyter & Bart Coenen
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 30-08-2013
  • Definitief ontwerp 30-08-2013
  • Aanvang bouw 30-08-2013
  • Oplevering 01-08-2012
  • Ontwerpbureau Ontwerpbureau arjaan de feyter
Reageer op dit artikel