Project

De Statie in Sas van Gent

Geen categorie

Het multifunctionele centrum in Sas van Gent beantwoordt de krimpvraag van de gemeente. In opdracht van woningcorporatie Woongoed Zeeuws-Vlaanderen plaatste Atelier PRO een groot aantal voorzieningen onder één dak. Dit programma moet in de fijnkorrelige opbouw van de stad passen. Atelier Pro speelt daarom met hoekverdraaiingen en perspectief in de opbouw van het gebouw, zodat het grote volume klein oogt.

De Statie in Sas van Gent

In het stedebouwkundige plan voor Sas van Gent ‘de Renaissance van Sas’ van MUST stedebouw, heeft het multifunctionele centrum De Statie een belangrijke rol. Door de culturele en sportieve voorzieningen op één locatie samen te brengen worden de negatieve gevolgen van krimp, zoals leegstand, voorkomen. Atelier PRO ontwierp hiervoor een meanderend gebouw, geplaatst binnen de oude contouren van de stadswal.

 
De lichtgele bakstenen seniorenappartementen passen bij de bestaande woningbouw en contrasteert met het zwart multifunctionele centrum. Foto © John Lewis Marshall

Schaalverfijning

De Statie herbergt een bibliotheek, diverse wijkvoorzieningen, een sportaccommodatie, twee basisscholen, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal en de GGD-post. Naast het langgerekte gebouw ontwierp Atelier PRO een rechthoekig blok met 23 seniorenappartementen. Door dit blok schuin te plaatsen, krijgt de openbare ruimte rondom het gebouw minder maat. Het MFC is hierdoor en dankzij de vele knikken in het gebouw nooit in één oog opslag te zien.

  Gekleurde eilanden in de doorlopende houten vloer markeren de bibliotheek. Foto © John Lewis Marshall

Samen in één gebouw

In het gebouw staat ontmoeten en samenwerken centraal. Dit vertaalt zich naar een open ontmoetingsruimte, waarin de kantine van de sportzaal en de bibliotheek zijn geïntegreerd. Daarnaast zijn overal doorkijkjes, die zicht bieden op de buren. De doorlopende vloeren benadrukken de eenheid in het gebouw.

  Gekleurde nissen kunnen gebruikt worden als zit- en speelplek voor de kinderen. Fotograaf  © Petra Appelhof

Identiteit

Ook in het exterieur is het gebouw één geheel. Atelier PRO geeft het gebouw een duidelijke identiteit door de gevel uit te voeren in gepotdekselde, zwarte houten delen. Dit materiaal refereert naar de traditionele zwarte boerenschuren in het gebied. Witte vensters en enkele erkers tonen het leven binnen het gebouw. De dagkanten van deze ramen krijgen in de scholen en het kinderdagverblijf een vrolijke kleur en vormen tegelijkertijd een zit- en speelplaats voor de kinderen.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Canadalaan 2
  • Plaats Sas van Gent
  • Projecttitel De Statie in Sas van Gent
  • Projectarchitect(en) Dorte Kristensen en Pascale Leistra
  • Adviseur installaties Adviesbureau J. van Toorenburg
  • Adviseur akoestiek Cauberg Huygen
  • Aannemer van Wijnen, Waalwijk
  • Interieurarchitect Pascale Leistra en Constanze Knüpling (Ateiler PRO)
  • Landschapsarchitect Eline Keus (Atelier PRO)
  • Bouwmanagement iMd Raadgevende ingenieus
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 8220 m2, MFC: 5.917 m2 en woningen: 2.302 m2
  • Programma 2 scholen, sport, GGD-jeugdzorgkliniek, bibliotheek, wijkfuncties, jongerensoos, kinderdagverblijf en peuterspeelzaal, seniorenappartementen
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2009
  • Aanvang bouw 15-05-2013
  • Oplevering 01-01-2013
  • Opdrachtgever Woongoed Zeeuws-Vlaanderen
  • Ontwerpbureau Atelier PRO
Reageer op dit artikel