Project

De Alliantie HQ

Geen categorie

Naar ontwerp van Studioninedots is een jarenzeventig-gebouw op het Lucentterrein in Hilversum getransformeerd tot het nieuwe hoofdkantoor van woningcorporatie De Alliantie.
De meest in het oog springende ingreep betrof het verwijderen van een groot aantal vloeren en wanden uit de robuuste betonconstructie. Zo ontstond een spectaculaire vide van vier verdiepingen, een levendig hart met veel daglicht dat de afdelingen verbindt.

De Alliantie HQ

Industrieterrein Lucent wordt herontwikkeld tot woon-werkgebied. Een kantoorgebouw uit de jaren zeventig, dat De Alliantie kocht om haar vestigingen te concentreren, bleek in goede conditie en kan na transformatie een tweede leven moeiteloos aan.

Daarvoor was het verwijderen van een groot aantal vloeren en wanden uit de robuuste betonconstructie fundamenteel omdat zo een spectaculaire vide van vier verdiepingen ontstond. Om de nieuwe collegiale relaties en die met bezoekers te faciliteren, hebben alle collectieve functies een plek aan het atrium gekregen; de ontvangsthal, het restaurant, de bibliotheek en de pantry’s. De dynamiek in het atrium wordt ruimtelijk versterkt door doorstekende stalen trappen, overhangende balkons en doorzichten maar bovenal doordat de vide binnen het beton-grid per verdieping verspringt.

Aan de buitenzijde sparen grote glasvlakken binnen de kaders van de betonnen draagconstructie een Tetris-achtige vorm uit in de antraciet geschilderde gevel waardoor het gebouw ook een nieuwe identiteit kreeg. Binnen biedt de ingreep meer daglicht in het uitzonderlijk diepe, en voorheen dus donkere gebouw. Het constructieve raamwerk van het atrium is gevuld met geperforeerde houten panelen en stalen puien. Naast de akoestische kwaliteit zijn de wanden gebruikt voor het opnemen van pantry’s, kastruimte en display-plekken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel De Alliantie HQ
  • Projectarchitect(en) Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
  • Toeleveranciers false
  • Programma transformatie, kantoor en ccllectieve voorzieningen
  • Voorlopig ontwerp 16-01-2016
  • Definitief ontwerp 16-01-2016
  • Aanvang bouw 25-08-2016
  • Oplevering 16-01-2016
  • Opdrachtgever De Alliantie
  • Ontwerpbureau Studioninedots
Reageer op dit artikel