Project

CO2-vrije kantoren Gouwe Zone

Geen categorie

GouweZone is een duurzaam kantorencomplex voor de luxere huursector dat deel uitmaakt van ‘Goudse Poort’, een gemengd bedrijventerrein in het hart van de Randstad. De gemeente Gouda wil dit terrein transformeren tot een hoogwaardige kantorenlocatie, dat tot de top tien van Nederlandse bedrijven- en kantorenparken moet gaan behoren. Gouwe Zone is een van de eerste concrete projecten van deze herstructurering.

CO2-vrije kantoren Gouwe Zone

Het complex bestaat uit drie bouwvolumes op een gemeenschappelijke ondergrondse parkeergarage. De kantoorgebouwen zijn een afgeleide van elkaar, als variaties op een thema. Subtiel van elkaar verschillend in verschijning en opbouw. Waarbij de nieuwste technieken zijn ingezet voor het verlagen van energiegebruik en het creëren van flexibiliteit en multifunctionaliteit.

De drie bouwvolumes van het kantorencomplex zijn vrij indeelbaar en bieden alle ruimte voor een eigen identiteit en karakter. Nieuwe geveltechnieken, betonkernactivering en ledverlichting reduceren het energiev­erbruik met circa 45 procent en de CO2-reductie met maar liefst 80 procent. Koude- en warmteopslag en installaties voor de opwekking van zonne-energie en windenergie maken het gebouw energieneutraal. Projectontwikkelaar en gebouwenbeheerder Ericis adviseurs & managers noemt deze vorm van duurzaam ontwikkelen ‘Positive Building’. Hierbij leidt hoge kwaliteit in techniek, beeld en comfort tot een nieuwe generatie van werkomgevingen, klaar voor een lange en waardevolle levensduur.

Het Agentschap NL heeft GouweZone als praktijkvoorbeeld genomen voor energiezuinige utiliteitsbouw.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Tielweg 10-24
  • Plaats Gouda
  • Projecttitel CO2-vrije kantoren Gouwe Zone
  • Projectarchitect(en) Daniël van den Berg
  • Toeleveranciers false
  • Programma Drie kantoorpaviljoens met ondergrondse parkeergarage
  • Voorlopig ontwerp 31-08-2013
  • Definitief ontwerp 31-08-2013
  • Aanvang bouw 30-08-2013
  • Oplevering 15-02-2013
  • Opdrachtgever Ericis adviseurs & managers
  • Ontwerpbureau EGM architecten
Reageer op dit artikel