Project

ARC18: Clubverzamelgebouw Varkenoord Rotterdam – NL Architects

Architectuur

NL Architects ontwerpt een sportcomplex in Rotterdam Zuid. Het hellende dak is afgewerkt met tribunes die uitkijken over de twee hoofdvelden. Drie sportclubs delen de faciliteiten van het nieuwe Clubverzamelgebouw Varkenoord.

toelichting door  NL Architects

Drie sportclubs met verschillende achtergronden en ‘clubculturen’ bundelen hun krachten op de nieuwe Sportcampus Rotterdam: voetbalclubs FC IJsselmonde en Overmaas en Hockey Club Feijenoord zullen een nieuwe faciliteit delen.

Het stedebouwkundig plan positioneert het gebouw tussen de twee hoofdvelden en grenst aan andere velden. Het nieuwe clubhuis probeert de specifieke positie te exploiteren.

Ondanks de begrijpelijke aarzelingen over het delen van een nieuwe accommodatie – afstand doen van autonomie, het opofferen van soevereiniteit – zijn er veel mogelijke voordelen. Varkenoord streeft naar deze potentiële synergieën.

Hoe kun je een nieuwe gecombineerde identiteit voor het cluster maken?

De indeling van het nieuwe clubhuis is logisch. De kleedkamers bevinden zich op de begane grond met daarboven de kantine. Vanaf hier kunnen bezoekers genieten van het uitzicht.

De gevels van de kleedkamers – onaantrekkelijk van aard – liggen verborgen onder een helling. Deze ‘dijk’ is bekleed met Astro Turf en bedekt met kunstgras. Zo gaat het onderste gedeelte op in de omgeving.

Op de groene dijk is een transparant paviljoen geplaatst met de bar en kantoren met een panoramisch uitzicht. Het terras over de volledige omtrek van het gebouw heeft een mooi uitzicht over de speelvelden.

Het ‘publieke’ deel van de kantine meandert door het gebouw en verdeelt de ruimte op natuurlijke wijze in secties voor elke club.

Het clubhuis wordt bekroond door een hellend dak: een getrapte gevel die over de gehele lengte is uitgerekt. Er ontstaat een tweezijdige tribune die de karakteristieke oriëntatie van de speelvelden volledig benut.

De effecten voor het interieur zijn ook spectaculair. De hoogte van de kamer voelt luxueus aan. De dubbele hoogte wordt afgewisseld met mezzanines die toegang bieden tot multifunctionele kamers en tot de terrassen, open skyboxen die voor iedereen toegankelijk zijn.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projectarchitect(en) Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
  • Medewerkers Arne van Wees, Gerbrand van Oostveen, Gert Jan Machiels, Dex Weel, José Ramón Vives, Laura Riaño Lopez, Alexander Hofmeier
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek
  • Adviseur installaties Sweco Nederland
  • Aannemer Betsema bouw
  • Voorlopig ontwerp 2014
  • Oplevering 2017
  • Opdrachtgever Gemeente Rotterdam
  • Ontwerpbureau NL Architects
  • Clubs FC IJsselmonde, Overmaas, Hockey Club Feijenoord

Locatie

Reageer op dit artikel