Project

Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten

Geen categorie

Het ontwerp voor de agrarische hogeschool te Dronten is gebaseerd op een bijzonder energetisch en architectonisch concept. Door het gebouw in zijn geheel in een 16 meter hoge glazen kas te plaatsen, past het gebouw niet alleen bij het type onderwijs dat er gegeven wordt, maar worden er ook grote winsten geboekt ten aanzien van energieverbruik en exploitatiekosten.

Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten

Daarnaast levert de ruimte tussen het feitelijke onderwijsgebouw en de kasruimte extra gebruiksruimte op voor de leerlingen en docenten die anders nooit in het programma zou zijn opgenomen.

Het onderwijsprogramma is in twee compacte gebouwen georganiseerd die vrij in de kasruimte staan en op de begane grond onderling verbonden zijn. Twee grote tribunetrappen aan weerszijden van de kas leiden naar het binnenplein op de eerste verdieping. In de beide gebouwen bevinden zich de lokalen en de kantoorruimtes voor de docenten, op de trappen en het plein is er volop ruimte voor studenten en docenten om elkaar te ontmoeten. Hier is plek voor een meer informeler vorm van onderwijs, waarbij kennisoverdracht plaatsvindt door middel van spontane ontmoetingen, discussies en debatten.

In de ruimte tussen de kas en de twee bouwdelen heerst een zogenaamd ‘tussenklimaat’. Dit tussenklimaat wordt door middel van een zeer innovatief klimaatbeheersingssysteem gereguleerd. De ruimte fungeert als het ware als een groot toevoerkanaal voor ventilatielucht, waardoor geconditioneerde buitenlucht op natuurlijke wijze toegevoerd wordt. Door de toepassing van zonwerende doeken uit de tuinbouwsector en zeefdrukken op een deel van de glasgevel wordt de noodzaak tot actieve koeling in de zomer beperkt. Daarnaast wordt het regenwater opgevangen en gebruikt voor onder andere het spoelen van de toiletten en het schoonmaken van het gebouw.

De gevels van de onderwijsgebouwen zijn opgebouwd uit houten latten in verschillende afmetingen en kleurtinten en zorgen voor een warme en huiselijke uitstraling. De bescherming van de glazen kas tegen weer en wind biedt grote voordelen voor de detaillering en het onderhoud van deze gevel. Een deel van de gevels zal worden begroeid met planten, die binnen de kasruimte een natuurlijk habitat hebben en tevens een grote bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit in de kas.

Het gehele gebouw is binnen de standaard budgetten voor hogescholen gerealiseerd. Voor de Christelijke Agrarische Hogeschool is op deze manier een unieke duurzaamheidprestatie gerealiseerd zonder meerkosten, zowel op het gebied van energie, bouwmaterialen en reststoffen als op het gebied van leefklimaat.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Drieslag 4
  • Plaats Dronten
  • Projecttitel Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten
  • Projectarchitect(en) Wilco Scheffer
  • Toeleveranciers false
  • Programma Hogeschool
  • Voorlopig ontwerp 31-08-2012
  • Definitief ontwerp 31-08-2012
  • Aanvang bouw 31-08-2012
  • Oplevering 23-05-2012
  • Opdrachtgever Aeres Groep
  • Ontwerpbureau BDG Architecten Ingenieurs Zwolle
Reageer op dit artikel