Project

Centrum Ouderen- en Ziekenhuispsychiatrie

Geen categorie

Voor de nieuwbouw van het Centrum Ouderen- en Ziekenhuispsychiatrie (COZ) heeft de Reinier van Arkel groep ervoor gekozen om de entree van het nieuwe algemene Jeroen Bosch Ziekenhuis als toegang te gebruiken. Het centrum biedt diagnostiek, advies, consultatie, behandeling en begeleiding aan volwassenen en ouderen met psychiatrische of psychosociale hulpvragen en problemen.

Centrum Ouderen- en Ziekenhuispsychiatrie

Vaak staat voor een ziekenhuis een bordje  ‘psychiatrie om de hoek’. Dat was niet de wens in de nieuwbouw van het Centrum Ouderen- en Ziekenhuispsychiatrie (COZ). Hier hebben de voormalige afdeling PAAZ  (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) en GAPZ (Geriatrische Afdeling Psychiatrisch Ziekenhuis) een plaats gekregen als ieder ander medisch specialisme. Zo wordt stigmatistering van psychiatrie voorkomen. De locatie ten opzichte van het ziekenhuis en de directe verbinding daarmee zorgen voor een perfecte uitgangsituatie om de samenwerking met de medische specialisten van het ziekenhuis vorm te geven. 

Het COZ heeft een eigen kleinschalige identiteit ten opzichte van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het centrum bestaat uit vier lagen die zich met een getrapte opzet richten op het natuurgebied de Gement. Een transparante glazen gang vormt de verbinding met het ziekenhuis. Ook in het gebouw zelf zijn diverse elementen van healing environment toegepast. Patio’s brengen licht tot diep in het gebouw, erkers bieden op de eerste verdieping extra lichtinval en geven uitzicht, en her en der is er zicht op de tuinen, het natuurgebied en het ziekenhuis. Langs de hoofdgangen werken de vides als oriëntatiepunten. De vliesgevels met verschillende kleuren glas vormen herkenbare ‘lampions’. In de gangen van het behandelcentrum dragen de getande wanden, met ieder hun eigen ritme, bij aan het richtinggevoel zodat de bezoeker zich goed kan oriënteren. Aan de buitenkant vormen de gevels van metselwerk en de willekeurige raamverdeling een plastisch en kleinschalig geheel. Het dikke gevelpakket weert de zoninstraling en eventuele inkijk vanuit het ziekenhuis. 

In het gebouw zijn behandeling, verblijf en ondersteunende diensten zoveel mogelijk van elkaar gescheiden. Op de begane grond bevinden zich het facilitaire gebied, een gesloten woongroep en twee open woongroepen voor volwassenen, de separatieafdeling en de verdiept gelegde zaal voor psychomotore therapie. Op de eerste verdieping bevinden zich de hoofdentree, het behandelcentrum en het kenniscentrum. Op de tweede verdieping liggen een gesloten en twee open woongroepen voor ouderen. Op de derde verdieping bevinden zich de twee woongroepen voor ouderen. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Henri Dunantstraat 1
  • Plaats 's Hertogenbosch
  • Projecttitel Centrum Ouderen- en Ziekenhuispsychiatrie
  • Projectarchitect(en) ir. Erik Fokkema bna en ir. Willemineke Hammer bna
  • Adviseur installaties Deerns raadgevende ingenieeurs bv, Maastricht
  • Bouwmanagement Aronsohn raadgevende ingenieurs bv, Rotterdam
  • Toeleveranciers false
  • Programma Psychiatrie
  • Aanvang bouw 07-09-2012
  • Opdrachtgever Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch
  • Ontwerpbureau EGM architect BV
Reageer op dit artikel