Project

Center Court – Ector Hoogstad Architecten

Geen categorie

Op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen bundelen bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen de krachten. Pal naast het historische centrale laboratoriumgebouw staat het nieuwe campusgebouw Center Court naar ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. Het gebouw biedt plaats aan een diverse gebruikers. Stimuleren van kruisbestuiving en wederzijdse inspiratie tussen verschillende gebruikers staat centraal.

Center Court – Ector Hoogstad Architecten

Brightlands, DSM, Maastricht University, Chemelot Ventures, en Chemelot Innovation & Learning Labs zijn de vaste bewoners van het gebouw. Daarnaast staat het open voor gebruikers van omringende complexen en bezoekers van buitenaf. Diverse restaurants, congres- en vergaderzalen, laboratoria, sportruimten, kantoren en winkels bieden gemak en comfort.

 

Twee volumes

Door te werken in ontwerpsessies met de verschillende gebruikersgroepen zijn allerlei kansen voor onderlinge synergie gevonden, die direct in het ontwerp zijn vertaald. De vorm van het gebouw bestaat uit twee contrasterende volumes. Hun verstrengeling symboliseert de belangrijkste functie van het Center Court: verbinding en ontmoeting. Het ene volume bestaat uit horizontale donkere lagen van verschillende steenachtige materialen met elk hun eigen textuur, refererend aan het mijnbouwverleden op de locatie. Het andere is juist regelmatig verticaal verdeeld en uitgevoerd in licht gekleurd metaal en glas.

 

Interieur

Om de toegankelijkheid en de relatie met zowel park als omliggende campusgebouwen te optimaliseren zijn er entrees op de begane grond én op de eerste verdieping. Brede houten tribunetrappen leiden naar verhoogde terrassen. Ector Hoogstad Architecten ontwierp ook het volledige interieur, in nauw overleg met de diverse gebruikersgroepen: de vaste en losse inrichting van alle bijeenkomstruimten, het vergadercentrum, de kantooromgeving van de campusorganisatie en de volledige laboratoriuminrichting.

 

Duurzaamheid

Center Court heeft een Very Good BREAAM certificaat behaald. Het energiegebruik is laag, onder meer door de compacte hoofdvorm en toepassing van een lage-temperatuurverwarmingssysteem met klimaatplafonds. De opwarming achter de glazen zuidgevel wordt beperkt door de toepassing van een ‘Hollandse klimaatgevel’ met ventilatie tussen de binnenzonwering en het glas. Waar mogelijk zijn gerecyclede of hernieuwbare, biobased materialen toegepast. Het gebouw heeft een hoge toekomstwaarde: het is ruimtelijk, licht en tijdloos; zorgvuldig gedetailleerd en duurzaam gematerialiseerd.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Urmonderbaan 22
 • Plaats Geleen
 • Projecttitel Center Court – Ector Hoogstad Architecten
 • Adviseur installaties Huygen / Cauberg-Huygen
 • Aannemer Bam Utiliteitsbouw
 • Bouwmanagement Adviesbureau Tielemans
 • Toeleveranciers false
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 20.000 m2
 • Oplevering 01-07-2016
 • Opdrachtgever Chemelot Campus Vastgoed C.V.
 • Ontwerpbureau Ector Hoogstad Architecten
Reageer op dit artikel