Project

Cartesius Lyceum in Amsterdam

Geen categorie

Het Cartesius Lyceum in Amsterdam is onlangs gerenoveerd. MAX architectuur bracht helderheid in een allegaartje van toevoegingen en licht waar dat voorheen niet kon doordringen.

Cartesius Lyceum in Amsterdam

Het oorspronkelijke schoolgebouw van het Cartesius Lyceum is in twee fases gebouwd. Het uit 1884 daterende U-vormige deel vormt samen met de toevoeging uit 1898 een carré met een binnenhof dat werd gebruikt als schoolplein. In de loop van de tijd is het binnenhof volgebouwd. Hierdoor was de begane grond donker, gefragmenteerd en onoverzichtelijk.

Toevoegingen gesloopt

Deze toevoegingen in het binnenhof zijn gesloopt om plaats te maken voor een grote verdiepte aula vanwaar de oorspronkelijke bakstenen buitengevels weer zichtbaar zijn, die geheel zijn gerestaureerd. De gymzaal die boven de aula ‘zweeft’, is afgewerkt met hout. Doordat de gymzaal kleiner is dan het binnenhof, dringt daglicht via de lichtstraat rondom langs de oude gevels de aula binnen. Hierdoor ontstaat een spel tussen licht, donker, massa en leegte.

Vloervelden opengebroken

De begane grond is weer open en licht zoals dat ooit bedoeld was. De gangen op de eerste verdieping hebben een extra dimensie gekregen door delen van vloervelden tussen de eerste en de zolderverdieping te slopen. Op deze manier zijn via vides de zolders met hun houten spantconstructie zichtbaar vanaf de eerste verdieping. Ook kunnen via deze vides de voorheen ongebruikte zolderverdiepingen worden bereikt waar nu gebruiksfuncties gesitueerd zijn. Samen met een goed installatietechnisch ontwerp is een duurzaam gebouw gecreëerd dat geschikt is voor het nieuwe onderwijs.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Frederik Hendrikplantsoen 7A
  • Plaats amsterdam
  • Projecttitel Cartesius Lyceum in Amsterdam
  • Projectarchitect(en) Leonieke N. Hornsveld
  • Adviseur installaties INNAX installatieadviseurs, Breda
  • Adviseur akoestiek DGMR raadgevende ingenieurs, Arnhem
  • Aannemer Heijmerink bouw, Bunnik
  • Interieurarchitect MAX architectuur, Amsterdam
  • Bouwmanagement Zonneveld ingenieurs, Rotterdam
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4897 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 4200 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2008
  • Definitief ontwerp 01-10-2008
  • Aanvang bouw 21-10-2011
  • Oplevering 08-08-2010
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 6,5 miljoen euro
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 5,5 miljoen euro
  • Opdrachtgever Esprit scholengroep
  • Ontwerpbureau MAX architectuur, Amsterdam
Reageer op dit artikel