Project

Campina Melkfabriek in Hilversum

Geen categorie

De Campina Melkfabriek te Hilversum (gebouwd in de periode 1954 – 1957 in opdracht van de Gooise Melkbedrijven) is een prachtig voorbeeld van de functionalistische architectuur van na WO II en is beeldbepalend voor het gebied ten noorden van het NS station.

Campina Melkfabriek in Hilversum

 

 

De herbestemming van de Melkfabriek is een van de eerste projecten in het kader van de door de gemeente gewenste maatschappelijke voorzieningen langs de Larenseweg. De Campina Melkfabriek in Hilversum is een gemeentelijk monument.

Deze karakteristieke gevels van de Melkfabriek hebben een constructief betonraster ‘ingevuld’ met metselwerk en originele betonkozijnen. Daar waar het gevelbeeld, in de loop van jaren en na vele verbouwingen, is aangetast, zal zoveel als mogelijk het originele gevelbeeld en materialisering worden teruggebracht.

De grote centrale hal, het atrium is een ander beeldbepalend element. Het specifieke karakter ervan wordt bepaald door de grootse betonnen schaaldaken waarin lichtstroken zijn opgenomen. Het atrium onder deze schaaldaken zal een functie krijgen als hal, entree en circulatieruimte met eromheen gelegen ruimten die worden herbestemd voor woningen en nieuwe bedrijfsruimten.

Ook de zogenaamde overdekte ‘melkstraat’ zal worden hersteld. Destijds werd hier de melk in melkbussen afgeleverd. Over deze straat lopen de imposante schaaldaken door. In de herbestemming wordt de buitenstraat de scheiding tussen het gedeelte waar het atrium is gelegen, met de woningen gecombineerd met bedrijfsruimten, en het gedeelte waarin de school in een oude fabriekshal wordt gesitueerd. Aan deze overdekte buitenstraat liggen de entree’s van beide gebouwonderdelen.

Ook de karakteristieke hoge schoorsteen aan de achterzijde van het complex krijgt een functie in het ontwerp. Zij zal in de toekomst gebruikt gaan worden ten bate van de ventilatie van de nieuwe ondergrondse parkeerkelder.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Hilversum
  • Projecttitel Campina Melkfabriek in Hilversum
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2009
  • Definitief ontwerp 01-01-2009
  • Aanvang bouw 29-06-2011
  • Oplevering 01-01-2012
  • Opdrachtgever Dudok Wonen, Hilversum
  • Ontwerpbureau Inbo, Woudenberg
Reageer op dit artikel