Project

Brouwhuis in Oisterwijk door Bedaux de Brouwer

Geen categorie

De heer en mevrouw Van Esch verworven vorig jaar een bijzonder bouwkavel van Stichting Natuurmonumenten. In natuurgebied de Oisterwijkse Vennen, op de plek van een voormalig boswachtershuis, mochten zij hun droomhuis realiseren. Dankzij de inspanningen van Bedaux & de Brouwer architecten, InaMatt en MTD, woont het stel nu in een prachtig boshuis met uitzicht op de vennen.

Uiteraard mocht er niet zomaar iets neergezet worden op deze plek. Door Natuurmonumenten zijn strikte architectonische randvoorwaarden gesteld. Ze wensten een ingetogen verschijningsvorm, refererend naar architectonische archetypes die passen in het Brabantse buitengebied.

langgerekt bouwvolume

Er is een 27 meter lang lineair bouwvolume gerealiseerd waarin alle woonfuncties tot een lang lint door de tuin zijn geschakeld. De gevel naar de laan is meer gesloten, de gevel naar de tuinzijde is grotendeels geopend.

verwijzing

Zowel de gevels als het zadeldak zijn van zwart gebeitste planken voorzien. Dit specifieke materiaalgebruik is een herinnering en verwijzing naar de bosschuur die eerder op deze locatie aanwezig was. Het interieur van dit bijzondere woonhuis is grotendeels in hout uitgevoerd en is ontworpen door Architectuurstudio INA MATT. Het tuin- en landschapsontwerp is verzorgd door MTD Landschapsarchitecten.

Ontwerpen met de seizoenen

Het huis is zo ontworpen dat het bos en de seizoenen optimaal beleefd kunnen worden. Anderzijds geeft de woning het gewenste comfort en geborgenheid op deze unieke locatie.

Het resultaat van de inspanningen van alle partijen: het Brouwhuis won de prijs voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015 – Categorie Particuliere Woonbeleving.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Oisterwijk
  • Projecttitel Brouwhuis in Oisterwijk door Bedaux de Brouwer
  • Interieurarchitect InaMatt
  • Landschapsarchitect MTD landschapsarchitecten
  • Toeleveranciers false
  • Programma Woonhuis
  • Aanvang bouw 01-07-2015
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Bedaux de Brouwer Architecten
Reageer op dit artikel