Project

Boomhuis in Hechtel-Eksel (B)

Geen categorie

Vier uiteenlopende partners, waaronder de papierfabrikant Sappi, beogen met The Treehouse de kloof tussen economie en ecologie kleiner te maken. Andreas Wenning omarmde deze wens een vergader- en ontmoetingsruimte te ontwerpen in de natuur. Het gebouw is vormgegeven als een gevouwen papieren blad met een minimale voetafdruk.

Boomhuis in Hechtel-Eksel (B)

 

The Treehouse is een fysieke vertaling van de duurzaamheidsvisie van Sappi. De papierproducent hecht veel belang aan het verantwoord omgaan met de grondstoffen voor hun producten. Deze ambitie vond zijn weerklank bij het communicatiebureau Proximity BBDO, de Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse gemeente Hechtel-Eksel.

 
De lounge met het keukenblok. Fotograaf Markus Bollen

Minimale voetafdruk

Architect Andreas Wenning van het Duitse architectenbureau baumraum heeft veel ervaring met het bouwen van boomhuizen. Daarbij let hij onder andere ook op de sterkte en gezondheid van de bomen. In de bossen van Hechtel-Eksel zette hij het gebouw op negentien slanke en scheefstaande stalen buisprofielen. The Treehouse heeft daarmee een minimale voetafdruk gekregen.

Bomen verbinden

Met een slanke stalen trap verbindt Andreas Wenning twee platforms die in één gevouwen ‘blad’ aaneengeschakeld zijn. Het eerste bordes van de trap is met stalen kabels opgehangen aan een dennenboom. Deze verbinding komt tot stand met verstelbare staalkabels, zodat de boom zo weinig mogelijk wordt beschadigd en ruimte heeft voor groei.

Het eerste bordes van de trap is gehangen aan een dennenboom. Fotograaf Markus Bollen

Vergaderruimte

Tussen de stalen vloer en dakdelen omhult een houtengevel de geklimatiseerde binnenruimten. Op het laagste niveau bevindt zich een lounge met toilet, keukenblok en bergruimte. Het twee plateau is ingericht als vergaderruimte met een rondlopende bank.

Verdwenen installaties

Onder deze bank is het ventilatiesysteem weggewerkt. Ook de leidingen voor de warmtepomp die is toegepast zijn verdwenen in de ondersteunende stalen buisprofielen. Het gebouw heeft dankzij de WKO in de bodem voldoende verwarming of koeling. Een verlichting met LED en een slimme samenwerking op het gebied van groene energie en waterzuivering met een museum.

 
De vergaderruimte op het tweede plateau. Fotograaf Markus Bollen

Sociaal platform

Naast het verhuur van deze ruimte midden in de bossen, biedt The Treehouse ook een online Treehouse-kennisplatform aan. Proximity BBDO ontwikkelt dit netwerk, waar bedrijven de ideeën en resultaten die tijdens de vergadersessies zijn ontstaan kunnen delen met andere bedrijven en instellingen.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Hectel-Eksel
  • Projecttitel Boomhuis in Hechtel-Eksel (B)
  • Projectarchitect(en) Andreas Wenning
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) Lage platform: 24 m2 Hoge platform: 26 m2 Terras 20,4 m2
  • Programma Lounge en vergaderruimte
  • Aanvang bouw 21-06-2013
  • Oplevering 01-01-2012
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 220.000
  • Opdrachtgever Sappi, communicatiebureau Proximity BBDO, de Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse gemeente Hechtel-Eksel.
  • Ontwerpbureau baumraum
Reageer op dit artikel