Project

Een ingrijpende transformatie voor het hoofdkantoor van Bolidt, waarbij een spannend samenspel van partijen resulteerde in een geslaagde 2.0-versie van een bestaand RoosRos-ontwerp.

Bolidt

Het hoofdkantoor van Bolidt in Hendrik-Ido-Ambacht was toe aan een verandering, waarbij het gesloten profiel moest worden ingewisseld voor een open structuur. Sander Ros gaf het oorspronkelijke ontwerp van zijn vader een nieuwe, eigentijdse uitstraling. Een samenwerking met Studio Blend en bureau DOEN leidde tot een ingrijpende transformatie, waarin de conventionele (gesloten) inrichting werd getransformeerd tot een modern kantoor met veel transparantie en een open structuur. De benodigde uitbreiding van het gebouw werd niet gevonden in een extra bouwvolume, maar door een duurzame inbreiding. Na analyse van het gebouw bleek er een prachtige kans te zijn om de extra vierkante meters te realiseren. In de aanwezige vide werd een transparante vloer geïntroduceerd; een spectaculaire glazen catwalk met een lengte van 65 meter.

Spannend samenspel

De samenwerkende bureaus kregen ieder de mogelijkheid om in alle vrijheid te werken aan hun inbreng voor de transformatie. Voor de realisatie van dit project was het echter wel van belang dat de ideeën van de verschillende partijen goed op elkaar werden afgestemd. De ideeën van de bureaus werden daarom samengevoegd door RoosRos. Dit spannende samenspel bleek succesvol, mede dankzij de duidelijke visie van de opdrachtgever op de nieuwe werkomgeving. In het ontwerp heeft dit geleid tot een samenspel van nieuw toegevoegde elementen met het bestaande gebouw

Glazen catwalk

Ruimte, functie, techniek en esthetiek moeten een uitgebalanceerd geheel vormen. Zo hebben we binnen de bestaande gebouwenvelop extra kantoormeters gerealiseerd door in de oude vide een transparante vloer te bouwen: de glazen catwalk. Deze spectaculaire ingreep maakte van een ogenschijnlijke beperking een grote toegevoegde waarde; de vloer laat immers daglicht tot in het hart van het gebouw doordringen en verbindt de verdiepingen optisch met elkaar. Dit sluit aan bij de open structuur waar in het gehele ontwerp naar gestreefd is. Bij de trappen is een gestippelde print op het glas aangebracht, waardoor het zicht van beneden wordt verhinderd.

Van kantoor 1.0 naar kantoor 2.0

Van de oorspronkelijke indeling van het kantoor in Hendrik Ido Ambacht is na de transformatie niet veel meer te herkennen. De traditionele indeling met allemaal kleine kamers voor de medewerkers (cellenkantoor) is ingeruild voor ruim opgezette, comfortabele kantoorverdiepingen, waar de afdelingen over verschillende werkeilanden zijn verdeeld. Dit zorgt ervoor dat de werknemers elkaar eerder ontmoeten, waardoor als vanzelf meer interactie ontstaat tussen de verschillende disciplines in het kantoor. Het gebouw heeft een speels karakter gekregen door de toevoeging van nieuwe inrichtingselementen, haaks op de oorspronkelijke hoofdrichting van het gebouw, waardoor een meanderende loopzone ontstaat. Concentratie- en overlegplekken zijn in glazen clusters ondergebracht.

Integraal ontwerp

In een interactief ontwerpproces hebben wij samen met de constructeur, de installatieadviseurs en later met de bouwers gezocht naar integrale oplossingen. Deze aanpak heeft geresulteerd in een fraai en gebalanceerd ontwerp waarin architectuur, bouwkunde en techniek elkaar versterken.

Brasserie annex entree

De oorspronkelijke entree met balie heeft plaatsgemaakt voor een eigentijdse brasserie, waar de werknemers hun bezigheden even los kunnen laten en in een totaal andere context tot rust kunnen komen;Deze ruimte is daarnaast een uitnodigende entree voor de bezoekers en biedt regelmatig ruimte aan events, symposia en feestelijke evenementen. De warme inrichting van de brasserie staat in contrast met het zakelijke interieur van de kantoren. Tussen de brasserie en de kantoren bevindt zich tevens een fraaie fitnessruimte waar onder leiding van een coach wordt gewerkt aan een vitaliteitsprogramma voor medewerkers.

Kortom, een breed scala aan diverse werkplekken gecombineerd met bewust gekozen ruimte voor ontspanning en ontmoeting; een inspirerende en uitnodigende werkomgeving!

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Nijverheidsweg 37
  • Plaats Hendrik-Ido-Ambacht
  • Projecttitel Bolidt
  • Projectarchitect(en) Ir. S. (Sander) Ros
  • Toeleveranciers false
  • Programma Kantoor, brasserie
  • Voorlopig ontwerp 25-09-2015
  • Definitief ontwerp 25-09-2015
  • Aanvang bouw 23-09-2015
  • Oplevering 01-01-2014
  • Opdrachtgever Bolidt Kunststoftoepassingen BV
  • Ontwerpbureau RoosRos Architecten
Reageer op dit artikel