Project

Blok 3 in Almere

Geen categorie

Het rommelige centrum van Almere Buiten ondergaat de komende jaren een ingrijpende stedenbouwkundige vernieuwing. Het masterplan bestaat uit bouwblokken met een mix van wonen, commerciële activiteiten en maatschappelijke dienstverlening. Om het wonen boven de geplande grootschalige retailbedrijven aantrekkelijker te maken, heeft het Qualityteam van Almere als thema “Extra Vert” (extra groen) aan het plan meegegeven.

Blok 3 in Almere

In het eerste blok aan de noordkant van het spoor, Blok 3, is dat vertaald als een groen landschap op het dak van de commerciële plint. Het daklandschap ligt tussen twee, tegenover elkaar liggende appartementenblokken, die deel uitmaken van het plan. Het tuinontwerp bestaat uit groene atollen op een onderliggend rechtlijnig barcodepatroon van steenachtige materialen. Het ‘natuurlijke’ patroon van de atollen vormt een contrast met het lijnenpatroon en met de strakke geometrie van de woonblokken. Aan één zijde zit er een knik in het vlak van de tuin, waardoor deze vanaf de staat zichtbaar wordt: een plantsoen op hoogte. Op enkele plaatsen treedt de tuin als organisch gevormde balkons speels uit de gevel en doorbreekt zo de vorm van het gebouw. De daktuin is ontworpen door Buro Sant en Co.

Blok 3 kent een krachtige orthogonale massaopbouw van een plint met twee zuivere blokken. De materialisatie bestaat uit wit Kroatisch kalksteen. Parkeer- en retailfuncties zijn ondergebracht in de plint, het wonen in de  twee  blokken. De woonvolumes hebben elk een duidelijke richting, de één liggend, de andere staand. De gevels bestaan uit een grid van lichtgekleurd natuursteen met daarin verdiepingshoge raampartijen, loggia’s met glazen balustrades en gekleurde glaspanelen. Alle woningen hebben ruime buitenruimten binnen het hoofdvolume (stedenbouwkundige eis). De eindvlakken van de woonblokken zijn voorzien van getextureerd natuursteen. De schoepachtige vormen op elk paneel vormen samen een haltervormig patroon op de gevel.

De grootte van de woningen loopt uiteen van 55 m2 tot 110 m2, ze worden ontsloten via de centrale kern (vanuit de parkeergarage) en via portieken in de gevel van de plint. Grote natuurstenen vlakken aan weerszijden van de portieken zorgen voor onderscheid met de retailfunctie. Aan het Philadephiapad veroorzaakt de schoepengevel van getextureerd natuursteen een dynamisch perspectief. Na voltooiing van het masterplan wordt dit een nauwe straat. De expeditiegevel is voorzien van groene wand (wingerd), zodat het project nauwelijks nog een achterzijde heeft. Onder de winkels is een parkeergarage met circa 500 autoplaatsen gebouwd. De voetgangersingang van de garage is tegelijkertijd de ingang van de supermarkt. Tapis roulants, liften en trappen overbruggen het hoogteverschil tussen winkels en parkeergarage.

Het duidelijk herkenbare witte volume trekt automatisch de blik. De strakke vorm en de lichte kleur van het gebouw contrasteert prettig met het daklandschap van groene eilandjes en op grotere schaal met de stedelijke omgeving. De woonfunctie staat op zichzelf en is duidelijk afgescheiden van de retailfunctie. In Blok 3 gaan grootschalige retail en modern wonen op een aantrekkelijk manier samen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Almere
  • Projecttitel Blok 3 in Almere
  • Projectarchitect(en) Joris Deur en Adam Smit
  • Aannemer AKOR Bouw B.V.
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 23.300 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-02-2007
  • Definitief ontwerp 01-05-2007
  • Aanvang bouw 30-03-2011
  • Oplevering 01-12-2010
  • Opdrachtgever Buiten-Mere Properties B.V.
  • Ontwerpbureau ZZDP Architecten
Reageer op dit artikel