Project

Bedrijfsverzamelgebouw Rombout Hogerbeetsstraat te Amsterdam

Geen categorie

De opdracht betreft de renovatie en uitbreiding van een voormalig schoolgebouw dat in gebruik is als bedrijfsverzamelgebouw. De oorspronkelijke functie is duidelijk zichtbaar in de structuur van het gebouw. De voormalige leslokalen bevinden zich aan weerszijden van een lange gang.

Bedrijfsverzamelgebouw Rombout Hogerbeetsstraat te Amsterdam

 

 

 

 

Aan de voorzijde vormen ze samen een representatief voorgebouw aan de Rombout Hogerbeetsstraat. Aan de achterzijde vormen twee lokalen samen met twee trappenhuizen een informele ‘gekartelde’ achtergevel met diepe nissen.
In de loop der jaren hebben gebruikers zich delen van het gebouw toegeëigend en zijn er delen van de hoofdstructuur dichtgetimmerd. De aanvankelijke opdracht luidde: het in oude staat herstellen en
renoveren van de hoofdstructuur inclusief het aanpassen en vernieuwen van de installatietechniek. Daarnaast was er de vraag om de zolderverdieping van het voorgebouw verhuurbaar te maken.
Om deze zolderruimte toegankelijk te
maken moesten de bestaande trappenhuizen worden doorgetrokken tot zolderverdiepings-
hoogte. Het lag voor de hand om dan ook het platte dak tussen de trappenhuizen te bebouwen en verhuurbaar te maken. De volgende stap was om deze ‘luchtige’ nieuwbouw omlaag door te zetten in de nissen aan de achterzijde. Zo ontstaat er een glasachtige lichte constructie die zich van bovenaf in de restruimtes, de nissen van het achterbouwdeel nestelt.

Door de toevoeging van het extra bouw-volume wordt er niet alleen meer verhuurbare ruimte toegevoegd maar wint het ateliergebouw aan betekenis.
Het gebouw wordt op deze wijze niet slechts gerenoveerd maar vooral ook opgewaardeerd. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Bedrijfsverzamelgebouw Rombout Hogerbeetsstraat te Amsterdam
  • Projectarchitect(en) Rindert Gerritsma, Jenny van Heeringen
  • Voorlopig ontwerp 26-01-2011
  • Definitief ontwerp 26-01-2011
  • Aanvang bouw 15-12-2010
  • Oplevering 26-01-2011
  • Opdrachtgever Stadsdeel Westerpark
  • Ontwerpbureau Zilt architecten
Reageer op dit artikel