Project

Auditorium en studentenwoningen ITC Annex in Leiden

Geen categorie

Mirck Architecture herstelde de historische opbouw van pand Rapenburg 63 in Leiden. Voorhuis, binnenplaats en achterhuis bieden nu plaats aan een auditorium voor het International Tax Center en een woning voor elf studenten. De traditionele vormentaal van het dak en de gevel contrasteert met de toegepaste moderne materialen. Hierdoor komt het oude pand weer tot leven.

Auditorium en studentenwoningen ITC Annex in Leiden

Het International Tax Center, postdoctoraal instituut gelieerd aan de Universiteit Leiden, betrok sinds 2004 Rapenburg 65. Na verloop van tijd bleek er meer behoefte te zijn aan ruimte, die gevonden werd in het vrijgekomen buurpand nummer 63 uit de vijftiende eeuw. Dit grachtenhuis fungeerde in de loop van de jaren als woning, bank, kantoor en bergruimte. Hierdoor was het binnenwerk vrijwel geheel gesloopt en de binnenplaats dicht gebouwd.

 
Achteraanzicht ITC Annex in leiden. Fotograaf Katja Efting

Historische opbouw

Mirck Architecture bestudeerde oude bouwtekeningen en bracht de originele opbouw weer terug: voorhuis, binnenplaats (op het auditorium) en achterhuis. De donkergrijs geanodiseerde en geperforeerde aluminium beplating van het nieuwe achterhuis laat het monument nu veel beter uitkomen.

Auditorium

In de krappe kavel met een breedte van nog geen zeven meter plaatste architect Sander Mirck het auditorium met 74 zitplaatsen. Het sprekersgedeelte van de zaal is niet aan de kopzijde, maar juist aan de langszijde van de langgerekte zaal geplaatst. Hierdoor is de afstand tussen de spreker en de luisteraar een stuk kleiner. De ruimte ligt iets verdiept in het maaiveld verzonken en wordt van daglicht voorzien door een lichtstraat, die tevens de positie van de oorspronkelijke binnenplaats markeert. Het auditorium is te bereiken via het atrium van het buurpand. Deze ruimte heeft hierdoor een sterk verbeterde functie gekregen.

 
De lichtstraat boven het auditorium, tussen de keuken en de studentenkamers, ligt op de positie van de voormalige binnenplaats.Fotograaf Katja Efting

Studentenwoning

Een trap biedt vanuit de tuin toegang tot het opnieuw geplaatste achterhuis boven het auditorium. Hier bevindt zich een ruime gemeenschappelijke keuken voor de elf studenten. Vanuit de keuken zijn de ruime studentenkamers in het voorhuis te bereiken met glazen gang. Dak, vloer en wand zijn volledig van glas. Hierdoor ontstaat er een mooi lichtspel tussen tuin, binnenplaats en auditorium en wordt het onderscheid tussen het voor- en achterhuis benadrukt.

Energiezuinig monument

Het ITC wenste een energiezuinig gebouw. Samen met ABT zijn hiervoor verschillende voorzieningen ontworpen. Om met een lage temperatuurverwarming te kunnen werken is het gehele rijksmonument goed geïsoleerd en ligt overal vloerverwarming. Het verwarmingsysteem werkt met een warmtepomp, die verstopt is in een openlucht auditorium in de achtertuin, en met warmtewisselaars, die warmte uit de ventilatielucht halen.

Mirck Architecture is onlangs op de shortlist terechtgekomen van de Leidse Architectuurprijs. In dit kader geeft Sander Mirck op 12 juni een lezing over het gebouw bij het Rijnlands Architectuur Platform.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rapenburg 63
  • Plaats Leiden
  • Projecttitel Auditorium en studentenwoningen ITC Annex in Leiden
  • Projectarchitect(en) Sander Mirck
  • Adviseur installaties ABT, Delft
  • Adviseur akoestiek ABT, Velp
  • Aannemer Bouwbedrijf Huurman Leiden BV, Leiden
  • Bouwmanagement ABT, Delft
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 510 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 440 m2
  • Programma collegezaal, eetcafé, studentenkamers, keuken, openlucht auditorium
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2008
  • Definitief ontwerp 01-01-2010
  • Aanvang bouw 01-05-2013
  • Oplevering 01-12-2012
  • Bouwsom inclusief installaties (€) ca. € 1.200.000 excl. btw en ca. € 1.400.000 incl. btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) ca. € 800.000 excl. btw en ca. € 1.000.000 incl. btw
  • Opdrachtgever International Tax Center Leiden
  • Ontwerpbureau Mirck Architecture
Reageer op dit artikel