Project

ARC18: Zelfbouwhuis A&M – Reset architecture

Techniek

Ontwerpen voor zelfbouwers vereist eenvoud in constructie- en bouwmethoden maar creëert ook mogelijkheden om heel specifiek en expliciet te zijn in het ontwerp van de ruimtes en de uitstraling van de woning.

toelichting door Reset architecture

Anne en Merijn hebben in 2013 een bouwperceel gekocht in het nieuwbouwwijk Vossenpels bij Nijmegen met als doel een beperkt budget een kleine woning te bouwen voor het gezin. Zonder veel hulp van bouwprofessionals hebben ze zelf een huis gebouwd. Het kostte enkele jaren, maar het resultaat is overtuigend met grote precisie in de details. We kijken met veel plezier terug op de samenwerking in het ontwerpproces, Anne en Merijn hebben zelfbewust hun eigen leefomstandigheden vormgegeven. Dit komt vooral tot uiting in de plattegronden die in dialoog zijn ontworpen.

Het huis is gelegen aan een oude landweg die vanaf de dijk van de rivier de Waal rechtstreeks toegang geeft tot de nieuwe woonwijk. We besloten dat het huis speciale betekenis zou moeten geven aan deze sleutelpositie. Het huis markeert de overgang van landschap naar de nieuwe wijk. Maar in een omgeving van individuele woningbouw, die lijken te zijn betrokken in een competitie van zelfexpressie, wordt speciale betekenis gemakkelijk een overdrijving. We hadden in deze een ambigue houding; minimalistisch en expressief tegelijkertijd. Het huis is een eenvoudige kubus die horizontaal in tweeën is opgedeeld. Met deze ingreep ontstaan liggende verhoudingen in de gevels, het volume oogt minder plomp. De vier gevels hebben een grote samenhang door de tweedeling en kunnen daarom afzonderlijk vorm worden gegeven, met slechts enkele gevelopeningen in het vlak resulteert dit in een helder en rustig beeld. Boven de 3,5 meter bestaat de gevelafwerking uit zwarte rockpanel platen. De donkere platen zorgen ervoor dat er een contrast ontstaat tussen dag en nacht, de hoogte van het gebouw lijkt te fluctueren. We wisten dat Anne en Merijn het huis zelf zouden schilderen. Dit maakte het mogelijk om expressiefs met kleur te zijn. Het voorstel om de 50 lagen van het houten open gevelsysteem te schilderen in een gradiënt van verschillende tinten groen, waarmee we licht verwijzend naar omliggende landschap waar kleuren in elkaar overvloeien, is in volle enthousiasme uitgevoerd.

De plattegrond op de begane grond van dit huis is een loft-achtige plattegrond rond een open trap die de ruimte van veel daglicht voorziet. Openheid in het plan wordt gecombineerd met het ontwerpen van specifieke ruimtes voor de verschillende leefomstandigheden. De relatie met buiten via gevelopeningen helpt om individuele ruimtes binnen het open plan te creëren. De eerste verdieping heeft een zeer logische structuur rondom het atrium met drie slaapkamers en een badkamer. De woning is gebouwd in een houtskeletbouw systeem met een gering aantal eenvoudige details die zich herhalen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Vossenpelssestraat
  • Plaats Nijmegen
  • Projecttitel Zelfbouwhuis A&M
  • Projectarchitect(en) Theo Mathijssen
  • Aannemer Zelf
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 146
  • Programma Wonen
  • Definitief ontwerp dec 2013
  • Oplevering okt 2017
  • Ontwerpbureau Reset architecture

Locatie

Reageer op dit artikel